Свети Пантелеймон (Видин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Пантелеймон.

„Свети Пантелеймон“
Fresco from the St. Panteleimon Church.jpg
Стенописи от църквата „Свети Пантелеймон“
Map of Vidin.png
43.9885° с. ш. 22.8806° и. д.
„Свети Пантелеймон“
Местоположение в България Видин
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Видин
Вероизповедание Българска православна църква
Епархия Видинска
Време на изграждане 1641 г.
Съвременен статут паметник на културата
Съвременно състояние действащ храм

„Свети Пантелеймон“ е православна църква намираща се в двора на Видинската митрополия. Обявена е за национален художествен паметник.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Съществува от началото на 17 век или по-рано. През 1641 г. дървеният ѝ покрив е сменен поради твърде лошото му състояние. Няколко пъти е опожарявана, но бързо след това- възстановявана. Църквата е еднокорабна, състои се от преддверие, наос (средна част) и апсида (свод). Вкопана е в земята на дълбочина 1,40 м. Изографисана е през 1644 г. Преддверието се отделя от наоса със стена, на която има три арковидни отвора. На северната стена в апсидата са поставени две ниши, свързани с култов обред. Преддверието и наосът са покрити с масивен, изграден от камък и тухли, полуцилиндричен свод. На южната страна на свода са отворени три прозорчета, които допълват осветлението, получено от другите пет прозореца. Според надписа, вграден до входната врата, църквата е възстановена върху по-стари основи през 1633 г. Изографисването ѝ става през 1646 г. Старият иконостас не е запазен. Надписът гласи: „С изволение на отца и изпълнение на сина и съдействие на свети дух обнови се този божествен храм на светия и славен великомъченик Пантелеймон в лето 1633 г. ...“ Отвътре стените на църквата са покрити с ценни стенописи, дело на неизвестни майстори. В притвора са изобразени св. Роман (Ромил) и ктиторът жупан Тома. Старинният храм „Свети Пантелеймон“ е обявен за национален художествен паметник. От 1718 г. поради граничния статут на Видин и разположението на църквата в укреплението (кале), достъпът до храма става невъзможен от 6 часа вечерта до 7 сутринта. Вследствие използването на църквата за отбелязване на двата най-важни християнски празника – Великден и Коледа, става невъзможно. Това налага в края на 17 век да се започне строежът на нова църква извън Калето – „Свети великомъченик Димитър“.

Иконостасът и църковните мебели в интериора са резбовани от дебърски майстори от рода Филипови.[1]

В близост до църквата се намират Джамията на Осман Пазвантоглу и Видинската синагога.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 250.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България