Светлана Герасименко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Светлана Герасименко
Світлана Іванівна Герасименко
украински астроном
Svetlana Gerasimenko Portrait.jpg
Родена

НационалностFlag of Ukraine.svg Украйна
Учила вКиевски университет
Научна дейност
ОбластАстрономия
Известна соткриването на 67P/Чурюмов-Герасименко
Светлана Герасименко в Общомедия

Светлана Ивановна Герасименко (на украински: Світлана Іванівна Герасименко) е съветски, украински и таджикски астроном, съоткривателка (заедно с Клим Чурюмов) на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 23 февруари 1945 година в градчето Баришивка, Киевска област, Украйна. Завършва астрономия в Киевския университет и става аспирантка.

През 1969 г., заедно с Клим Чурюмов, заминава на експедиция в обсерваторията на Астрофизическия институт в Алма Ата, Казахстан, където изучава комети с 50-сантиметров телескоп. На серия от снимки на изследваната от тях комета 32P/Комас Сола откриват нова комета, която, според традицията, получава името на откривателите си: 67P/Чурюмов-Герасименко (67P/Churyumov-Gerasimenko).

По-късно, през 1973 г. приема предложението на Астрофизическия институт към Таджикската академия на науките в Душанбе, където работи и до днес. Занимава се основно с наблюдение и изучаване на комети.

Откритата от Светлана Герасименко комета става интересна с това, че е определена като цел на мисията Розета, организирана и финансирана от ЕКА. Космическият апарат Розета е изстрелян с помощта на ракета-носител през 2004 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана и достига целта си през ноември 2014, когато влиза в стабилна орбита около кометата. От Розета се отделя спускаемият апарат Фѝле, който успешно каца върху кометата на 12 ноември 2014 г. Това е първият изкуствен апарат, кацнал върху комета. Научната апаратура предава снимки и събира ценна информация от повърхността на кометата като химически състав, наличие на органични съединения, температура и др.