Направо към съдържанието

Себастиано Майнарди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Себастиано Майнарди
Sebastiano Mainardi
италиански художник
от ляво надясно: Доменико Гирландайо и Себастиано Майнарди.
от ляво надясно: Доменико Гирландайо и Себастиано Майнарди.
Роден
Починал
Националност Италия
СтилРенесанс
Доменико Гирландайо
НаправлениеФлорентинска школа
ПовлиянАндреа дел Верокио
Себастиано Майнарди в Общомедия

Себастиано Майнарди (на италиански: Sebastiano Mainardi; * 1460, Сан Джиминяно, † 1513, Флоренция, Флорентинска република), понякога посочван и с името Бастиано, е италиански художник от епохата на Зрелия ренесанс, зет на художниците Доменико Гирландайо, Давид Гирландайо и Бенедето Гирландайо. Представител е на Флорентинската живописна школа.

Син е на аптекар от Сан Джиминяно. Работи главно във Флоренция и Сан Джиминяно, а неговият стил, както и този на Доменико Гирландайо, също е повлиян от живописта на Андреа дел Верокио.

Присъединява се към художествената работилница на Доменико Гирландайо. Първите му творби са големите поръчки от работилницата на Гирландайо: той със сигурност участва в украсата на Параклис „Сасети“ и Параклис „Торнабуони“, въпреки че ръката му е трудно разпознаваема сред тази на асистентите. През 1485 г. работи върху Тайната вечеря (Националния музей на Сан Марко), където Доменико се ограничава до проектиране на цялото и надзор на строителството, до голяма степен поверявайки картината на Себастиано и брат си Давид. В тези творби се появяват различни автопортрети на Себастиано, често до Доменико, разпознаваем в младия мъж с дълга коса (според Вазари).

Около 1480 г. рисува стенописа Благовещение в Сан Джиминяно, чийто стил е опосредстван от аналогичните теми на Доменико и Давид Гирландайо, на свой ред разработени от Благовещението на Леонардо да Винчи (Уфици). Също така в Сан Джиминяно рисува фрески на поредица от люнети в Болница „Санта Фина“ със светците Бартоло, Гиминиан, Петър Мъченик и Никола. От края на 15 век датира и стенописът Мадоната с Младенеца в параклиса Барджело във Флоренция.

Сред рисунките върху дърво трябва да се спомене поредицата от Мадони с младенеца (Фондация „Джорджо Чини“, Венеция, църква „Св. св. Лаврентий и Мартин“ в Кампи Бизенцио, Градска художествена галерия на Сан Джиминяно и др.).

Друга тема на неговата живопис са портретите, особено тези на жени, в които той постига значителна техническа експертност, така че понякога приписването на него или на неговия знаменит зет Доменико е несигурно.

През 1494 г. Майнарди се жени за Алесандра Гирландайо (* 1475), която след смъртта му през 1513 г. се омъжва за ювелира Антонио Салви.[1]

Според свидетелството на Вазари Себастиано често е изобразяван до Доменико Гирландайо в произведенията на работилницата Гирландайо. Той е дългокос млад мъж, който се появява в Параклис „Сасети“ (Св. Франциск съживява младеж) и в Параклис „Торнабуони“ (Известието на ангела на Захарий, Изгонването на Джоакино и може би също е послужил като модел за голия млад мъж в очакване на кръщението в Кръщението на Христос, приписвано от някои на младия Микеланджело).

  • Vasari, Giorgio, Le vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori , Lorenzo Torrentino, Firenze 1550; 2-ро пр. и доп.изд.: Giunti Editore, Firenze 1568.
  • Giovanna Nepi Sciré, La Peinture dans les Musées de Venise, Editions Place des Victoires, 2008, 605 с., с.123. ISBN 978-2-8099-0019-4
  • Lavallée, Marie-Hélène, Guides Collections: Palais des Beaux Arts de Lille, Réunion des Musées Nationaux, 1997, 243 с., с.62, ISBN 2-7118-3516-2
  1. Jean K. Cadogan, Domenico Ghirlandaio: Artist and artisan, Yale University Press, 2000, с.14-15, 20.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sebastiano Mainardi в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​