Серафим Боянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серафим Боянов
български просветен деец
Роден
1865 г.
Починал
1937 г. (72 г.)
Научна дейност
Област Етнография

Серафим Иванов Боянов е български просветен деец и фолклорист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боянов е роден в село Долно Драглище, тогава в Османската империя, днес в България. След Кресненско-Разложкото въстание семейството на Боянов емигрира в България и се заселва в Златица. Боянов учи в София в класическата гимназия, която завършва в 1886 година. Участва в Сръбско-българската война като доброволец. След завършването си става учител в Цариград, а от 1892 година се завръща в родния си Разлог и учителства в Банско. Още в Цариград Боянов съдейства пред османските власти за издаване на разрешение за построяване на ново училище в Мехомия, а в Банско развива широка обществена дейност, като урежда и издържа пансион за надарени ученици към училището. В 1896 година Боянов участва в създаването на мрежа от комитети на ВМОРО в Разлога.

Сборника с български народни песни на Серафим Боянов

След Банско Боянов учителства в село Горна баня, а по-късно в Копривщица, София и Златица, където дълги години е директор на училището.

Боянов събира народни умотворения - песни и други фолклорни материали, които публикува в 1890 - 1892 година в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, а в 1891 - в „Периодическо списание“ на Българското книжовно дружество. Издава „Сборник от български народни песни. Книга I. Юнашки песни за Кралевики Марка“, като песните са предимно на певеца-просяк Никола Тилев от село Добърско.[1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995.
     Портал „Македония“         Портал „Македония