Славяните в Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Славяните в Гърция
Die Slaven in Griechenland
Автор Макс Фасмер
Първо издание 1941 г.
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Германска империя (1933-1945)
Издателство Берлин 1941, Лайпциг 1970 (ГДР)
Оригинален език немски
Жанр лингвистика

бележки

Славяните в Гърция (на немски: Die Slaven in Griechenland) е изключително ценен специализиран лингвистичен труд на немския езиковед-славист Макс Фасмер. Излиза на немски език през 1941 г. в Третия Райх (годината на успешно осъществената от Вермахта операция Марита).

Авторът - известен славист, започва подготовката му още през 30-те години на 20 век. За изготвянето му са ползвани всички научни езиковедски трудове свързани с темата, и в частност историята на българския език на академик Стефан Младенов, издадена на немски от Макс Фасмер.

Трудът търпи второ издание на немски през 1970 г. в Лайпциг - ГДР. Предвид политическата конюнктура по това време, в предговора към това второ издание, Ханс Дитен опитвайки се да заобиколи въпроса за времето на първото издание, принизява от политическа страна "славяните в Гърция", твърдейки че, Макс Фасмер е надценил в труда си значението на т.нар. "негръцки компоненти" (български, албански, арумънски и др.), и в частност славянските, за формиране на етимологията на имената и топонимите в съвременна Гърция. Нещо повече - тръгвайки още от проучванията на Якоб Филип Фалмерайер, Фасмер достига по пътя на лингвистичните си проучвания до извода (твърде преувеличен според второто немско издание в ГДР), че жителите на територията на която е възкресена Гърция в началото на 19 век до началото на 20 век, не са в по-голямата си част потомци на древните елини, а са се формирали като етнос в хода на средновековието от народи имиграли на територията на Гърция преди успеха на операция Марита. Най-съществен е славянския поток към територията на Гърция през 7 век, последван от албанския през 14 век в Душановата държава (виж арванити), според Макс Фасмер.

В заключение, авторът на "славяните в Гърция", желае да провокира с изследването си научен спор за произхода на съвременните гърци като цяло. Официалната гръцка историография и лингвистика в следвоенните години по обясними причини пренебрегва и критикува труда на Фасмер, отхвърляйки неговите лингвистични тези и основния му исторически извод-обобщение за произхода на съвременните гърци. В по-скромния случай, гръцката наука принизява историческата стойност на изследването на Фасмер, служейки с някои не съвсем почтени средства по спора.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония