Направо към съдържанието

Славянски съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Славянски съюз
Славянский союз
Ръководител(и)Дмитрий Дьомушкин
Основател(и)Дмитрий Дьомушкин
Основана1999
Разформирована29 юли 2010
Идеологиянационалсоциализъм
Полит. позициякрайна десница
Знаме на партията
Славянски съюз в Общомедия

Славянски съюз (на руски: Славянский союз, или СС) е руско националистическо националсоциалистическо движение, основано през месец септември 1999 година и забранено на 29 юни 2010 година. Лидер на организацията е Дмитрий Дьомушкин.

В Чехия съществува още една организация Славянски съюз (на чешки: Slovanská Unie, SU), основане през 1992 г., която поддържа неполитическо сътрудничество и културна интеграция на славянските народи в европейските структури.[1] SU представлява регистрирано юридическо лице №48133396 и действува в съответствие с чешката и европейската легилация. Традиция на тази сдружение възхожда от първия Славянски конгрес от 1848 г. в Прага, на който взимат участие световните личности на славянското движение под председателство на Франтишек Палацки, който е наричан от чехите „баща на чешкия народ“. Славянският съюз в Чехия се отказва от ксенофобната идея на възприемане на славянското движение като опозиция между славяните и други народи, както и шовинистическите идеи на превъзходство на някои избрани славянски народи и езици върху другите народи и езици.[2]

Тяхна заявена цел е, Русия да се превърне в титулярна нация, с право на национално самоопределение на руснаците.

Основано през месец септември 1999 година, с лидер Дмитрий Дьомушкин, движението застава зад идеите на Адолф Хитлер за бяла нация[3]. Към движението се присъединява боксьора Вячеслав Дацик[4].

На 27 април 2010 година, Московския градски съд определя движението като екстремистко[5]. На 29 юни 2010 година, Върховния съд на Русия уважава решението на Московския градски съд да забрани организацията, на същия ден Дьомушкин заявява че саморазпуска организацията[6]. Решението на съда е свързано с церемониите по честването на 65-годишнината от съветската победа над нацисткия режим на Адолф Хитлер, които се провежда на 9 май[7].

През месец декември „Славянски съюз“ зове в битка за Москва, на сайта си. Войната, обявена от руските крайнодесни, взима поредните си жертви в нощта срещу понеделник. В южната част на града десетина младежи нападат мъж от Централна Азия и го убиват с ножове. В източната част непознати стреляли седем пъти с газов пистолет в продавач от Азербайджан и го ранили тежко. Друг азербайджанец, е заклан в центъра на града[8].

На 3 май 2011 година Дьомушкин, съвместно с лидера на ДПНИ Александър Белов учредяват нова националистическа организация на име „Руснаците“[9], и планират създаване на политическа партия[10].