Сож

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сож
Soz river.JPG
Река Сож край град Гомел
European Russia laea relief location map.jpg
54.6891° с. ш. 31.9654° и. д.
51.9468° с. ш. 30.8059° и. д.
Местоположение
Blue 0080ff pog.svg — начало, Blue pog.svg — устие
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Смоленска област
Flag of Belarus.svg Беларус
Могильовска област
Гомелска област
Flag of Ukraine.svg Украйна
Черниговска област
Дължина 648 km
Водосборен басейн 42 100 km²
Отток при Гомел 207 m³/s
Начало
Място Смоленски възвишения,
Русия,
Смоленска област
Координати 54°41′20.93″ с. ш. 31°57′55.31″ и. д. / 54.689149° с. ш. 31.965365° и. д.
Надм. височина 224 m
Устие
Място ДнепърЧерно море
Координати 51°56′48.39″ с. ш. 30°48′21.21″ и. д. / 51.946777° с. ш. 30.805894° и. д.
Надм. височина 108 m
Ширина 160 m
Сож в Общомедия
Карта на водосборният басейн на река Днепър

Сож (на руски: Сож) е река в Русия (155 km), Беларус (463 km) и по границата между Беларус и Украйна (30 km) с обща дължина 648 km, ляв приток на Днепър. Тя е четвъртият по дължина приток на Днепър след реките Десна, Припят и Псьол и 127 река по дължина в Русия.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Реката води началото си от Смоленските възвишения на 224 m н.в. в Смоленски район на Смоленска област на Русия, на 12 km на юг от град Смоленск, в центъра на село Радковщина. Тече в южна посока през южните части на Смоленските възвишения, а след селището от градски тик Хиславичи – в посака юг-югозапад. След село Бахаревка, Смоленска област на протежение от 45 km служе зя държавна граница между Русия и Беларус. В този си участък течението на реката пресича различни геоморфоложки райони с ледников произход. Много добре са изразени на терена и се проследяват на значителна протежение три речни тераси, от които най-долната е заливна. Долината ѝ е добре изразена, с трапецовиден профил, врязана на около 20 – 30 m спрямо околния терен, с ширина от 1,5 до 3 km.

Северно от град Кричев, Могильовска област, при устието на левият ѝ приток Остьор реката излиза от хълмистите местности и навлиза в Оршано-Могильовската равнина, вече изцяло на територията на Беларус. До град Славгород тече в югозападна посока, а след това до устието си – в южна. В Оршано-Могильовската равнина долината ѝ се разширява до 5 km. Тук склоновете на долината ѝ са полегати или умерено стръмни, с относителна височина между 15 и 25 m, набраздени от оврази, промойни и малки дерета на притоците ѝ. Десните и склонове са предимно открити и се използват за земеделски нужди, а левите – обезлесени и опороени.

След устието на левият ѝ приток река Бесед реката навлиза в Белоруското Полесие. Тук долината ѝ става много широка, без ясно изразени склонове, а след град Гомел и с много меандри. Левите и десните ѝ заливни тераси са ширина до 10 km и са заблатени. Ширината на водното течение достига до 230 m, дълбочината – до 5 – 6 m, а скоростта на течението – около и над 1,5 m/s. Последните 30 km от течението ѝ служи за граница между Беларус и Украйна. При селището от градски тип Лоев, Гомелска област се влива отляво в река Днепър.

Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Водосборен басейн[редактиране | редактиране на кода]

Площта на водосборният басейн на Сож е 42 100 km2, което представлява 8,35% от водосборният басейн на река Днепър и се простира на територията на 5 области – Смоленска и Брянска област в Русия, Могильовска и Гомелска област в Беларус и Черниговска област в Украйна. На запад и север водосборният басейн на Сож гранича с водосборният басейн на самата река Днепър, а на изток и югоизток – с водосборният басейн на река Десна (ляв приток на Днепър).

Притоци[редактиране | редактиране на кода]

Река Сож получава пет притока с дължина над 100 km – 3 леви (→) и 2 десни (←):

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Среден годишен воден отток при град Гомел (на 100 km от устието) 207 m3/s. Реката замръзва през ноември или началото на март, а се размразява в края на март или началото на април. Водата на реката е една от най-чистите в Европа, поради липсата на промишлени предприятия по нейното течение.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

По течението на реката са разположени 7 града и множество села:

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Река Сож е плавателна на 373 km от устието си до град Кричев при пълноводие. В горната част на плавателният ѝ участък е действала шлюзова система, която е разрушена по време на Втората световна война. Използва се пренос на дървен материал.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Беларус“         Портал „Беларус          Портал „Украйна“         Портал „Украйна          Портал „Русия“         Портал „Русия