Разлика между версии на „Космонавтика в СССР“

Направо към навигацията Направо към търсенето
No edit summary
Дълго време всякаква информация за ракетите, спътниците и хората, съпричастни към тази техника е била засекретена. Сега една от тайните може да се разкрие: изкуствения спътник на Земята е бил разработен в подмосковското селище Болшеве (сега е "наукоград" Корольов). Това официално е зарегистрирано в книги, посветени на съветската космонавтика и даже на мемориална дъска, сложена на улица Тихонравова. За реализацията на задачата за създаване на ядрено оръжие и средствата за неговата доставка на [[13 май]] [[1946]] г. Съвета на Министрите на СССР издаде постановление за започване на мащабна работа по развитие на отечественото ракетостроене.
 
В съответствие с това постановление в Болшеве на територията на бившото инженерно училище се формира Научно-изследователски артилерийски институт за реактивно въоръжение №4. За директор на института бил назначен генерал А.И. Нестеренко, негов заместник по специалност "Балистични ракети с течно гориво" е полковник М.К. Тихонравов, съратник нона [[Сергей Корольов|КорольоваКорольов]] пов ГИРД и Реактивния институт. [[Михаил Тихонравов]] е бил известен като създател на първата ракета с течно гориво, изстреляна в [[Нахабино]] на [[17 август]] [[1933]] г. Той вВ [[1945]] г. той оглавил проект за изкачванеиздигане на двама [[астронавт]]аи на височина 200 километра с помощта на ракета тип [[Фау-2|ФАУ-2]] и управляема ракетна кабина. ПроектаПроектът бил подържанподдържан от Академията на науките и одобрен от [[Йосиф Сталин|Сталин]]. Обаче в трудните следвоенни години на ръководството на военния отрасъл не им е било до космически проекти, които са се възприемали като фантастика, пречеща на изпълнението на главната задача по създаване на "далекобойни ракети".
 
Изследвайки перспективите за развитие на ракетите, създавани по класическа последователна схема, Тихонравов е стигнал до извода за тяхната непригодност за междуконтинентални разстояния. Изследвания, проведени под ръководството на Тихонравов са показали, че пакетната схема от ракети, създадени тогава в "КБ Корольов", ще обезпечи четири пъти по-голяма скорост, отколкото при обикновената схема. С внедряване на "пакетната схема" групата на Тихонравов се приближила към осъществяване на своята заветна мечта за изходполет на човека в космическото пространство. Те продължавали изследванията на проблемите, свързани с изстрелването и връщането на Земята на изкуствени спътници.
 
[[16 септември]] [[1953]] г. по заповед на "ОКБ Корольов" в института била открита първата научноизследователска задача с космическа тематика "Изследвания по въпроса за създаване на първия изкуствен спътник на Земята". Групата на Тихонравов, имаща солидна подготовка по тази тема я изпълнила оперативно.
Анонимен потребител

Навигация