Институт за космически изследвания към БАН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Институт за космически изследвания към БАН
Основана 1969 г.
Седалище София, България
Уебсайт www.space.bas.bg

Институтът за космически изследвания към Българската академия на науките (ИКИ-БАН) е наследник на създадената през 1969 г. Група по физика на космоса към Президиума на БАН, прераснала през 1974 г. в Централна лаборатория за космически изследвания към БАН с директор Кирил Серафимов. През 1987 г. с постановление на Министерския съвет лабораторията е преобразувана в Институт за космически изследвания. Институтът е бил едно от водещите звена в рамките на Българската академия на науките.

Области на научен интерес[редактиране | редактиране на кода]

Областите, към които специалистите в института имали научен интерес, и в които самата институция развивала дейността си, били:

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Институтът е участвал в изготвянето на апаратура и експерименти за следните спътници и проекти:

Помощна дейност е извършвана при работата по орбиталните станции Мир и Салют-6, както и при проектирането и експлоатацията на спътниците Активен[1][2], Гранат, Интербол, Апекс и Фобос и космическата станция Вега.

ИКИ изготвял и осъществявал научните програми при полетите на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Разработвал научния инструмент RADOM-7, който бил интегриран в апарата Чандраян за изследване на Луната и евентуално в някои китайски спътници.

Институтът тясно си сътрудничел със сродни български и международни институти и организации: COSPAR, IAF, Международен астрономически съюз, IKI-RAN, IMBP и IZMIRAN Москва, Европейска космическа агенция, НАСА, DARA, Национален център за космически изследвания на Франция, COPUOS-UN, ДЖАКСА, ИСРО и др. Работил съвместно със специалисти от Чехия, Унгария, Индия, Украйна и др.

При последната реформа на БАН, институтът бил слят заедно с Института по слънчево-земни въздействия в Институт за космически и слънчево-земни изследвания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]