Разлика между версии на „Майтрипа“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Премахване на Категория:Будизъм (ползвайки HotCat.js))
Майтрипа, последния от учителите на близката линия на приемственост на Махамудра, е роден през [[1007]] в семейството на брамини. Учи в университета [[Наланда]]. Негов първи учител е [[Наропа]], който му предава тантрите [[Чакрасамвара]] и [[Хеваджра]] и му казва да си намери съпруга и да практикува Ваджраяна. Така или иначе по това време Майтрипа отхвърля съвета на Наропа и предпочита да изучава философия.
 
Той получава посвещение като монах (бхикшу) от [[Сантипа]] от университета [[Викрамашила]], и получава името Майтри в чест бодхисатвата [[Майтрейя]]. Във Викрамашила преподаваа самия [[Атиша]]. Майтрипа практикувал медитация върху [[Ваджрайогини]], но употребата алкохол като част от средствата в тази медитация довело до спорове с останалите монаси. Вниманието на Атиши е привлечено към това, и той изгонва Майтрипа за нарушаване на правилата на [[виная]]- монашеския кодекс на поведение.
 
След известно време Майтрипа получава напътствие от бодхисатвата [[Авалокитешвара]] да се отправи на пътешествие в южна Индия, където той трябва да се срещне с предопределения си учител [[Шабара]].
 
По- нататък Майтрипа получава от Шабара учение, котороекоето впоследствие е переданопредадено на Марпа и влиза в системата на линията [[Кагю]].
Също така той има множество други ученици, като [[Ваджрапани]], на когото той предал махамудра, и [[кашмир]]ския учен [[Анандакирти]], който получава приемствеността утаратантрашастра на [[Майтрея]].
 
Анонимен потребител

Навигация