Наланда

Нала̀нда е будистки университет и манастирски комплекс, съществувал през VXII векове в Северна Индия, един от най-големите образователни центрове от онова време, в който са се обучавали, работили и преподавали много изтъкнати будистки философи от различни страни, и където са се събирали многобройни поклонници, най-старият университет в света. Днес руините на Наланда са исторически паметник в индийската провинция Бихар, на 90 km на югоизток от Патна, древната столица на Индия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Университетът е основан през първата третина на V век.[1] Разцветът на Наланда настъпва през периода на управление на Гуптската династия, а наследилите Гупта управители на Пала продължават да покровителстват този университет.

За Наланда пише известният китайски будистки учен и пътешественик от VI век Сюен Дзан. Там преподават хиляда професори, учат се десет хиляди студенти, университетът притежава девететажни постройки, 6 храма и 7 манастира, в библиотеката се съхраняват 9 милиона книги. Според Сюен Дзан, в университета съществува ранно подобие на приемни изпити: на пристигналите за участие в дискусиите са задавани сложни въпроси, така че тези, които не успяват да дадат отговор, се отказват от идеята да влязат.

През 1193 г. университетът е разрушен в резултат на нахлуването на тюркската завоевателна армия начело с мюсюлманския фанатик Бахтияр Хилджи, насаждащ исляма със силата на оръжието. Хиляди монаси са изгорени живи или обезглавени, богатата библиотека на Наланда е изгорена. Това събитие нанася голям удар по будизма в Индия, който след това започва да запада. Много будистки монаси, за да се спасят от преследване, бягат в Непал и Тибет.

През 1351 г. в Тибет се открива учебен център под същото име.

Руините на Наланда

През IXXII векове благодарение дейността на учители от Наланда се сформира тибетската будистка традиция. В резултат на усилията на философите от Наланда доктрините на Мадхямака и Йогачара са формулирани във вида, в който те по-късно са предадени в Тибет.

В университета Наланда са били разположени работилници за преписване на книги, а също работилници за производство на будистка живопис и бронзови скулптури. По всяка вероятност в Наланда са изработени ваджраянските канонични изображения на будистките божества, които след това заедно с бягащите от ислямските иконоборци монаси са пренесени в изкуството на Непал и Тибет.

На мястото на университета са останали частично запазили се руини. Наблизо се намира съвременният център за тхеравада. Разкопаната археологическа зона заема площ около 150 000 m², но още значителна част от разкопките не е извършена. В разположения наблизо музей се пазят манускрипти, открити при разкопките.

От 2006 г. с усилията на будисти от Индия и други страни се планира възраждането на университета Наланда под името Nalanda International University (англ.).

На 1 септември 2014 г. се провеждат първите занятия в модерния Международен университет Наланда в близкия град Раджгир с участието на 15 студенти.[2]

Изтъкнати учени от Наланда[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kumar, Manoj. Ancient Nalanda University // Архивиран от оригинала на 2022-01-20. Посетен на 2023-03-12.
  2. Singh, Santosh. Nalanda University starts today with 15 students, 11 faculty members // The Indian Express. 2014-09-03. Архивиран от оригинала на 2014-09-04. Посетен на 2023-03-12.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]