Разлика между версии на „Уембли (стадион)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (Шаблон:Флаг икона → Шаблон:Флагче)
Предишният стадион Уембли (носил името Стадион на империята) е едно от най-известните футболни съоръжения в света - често е наричан дори „Домът на футбола“ ''(The Home of Football)''. На него са се провеждали редица събития от световно значение като финал на [[Световно първенство по футбол|Световно първенство]], финал на [[Европейско първенство по футбол|Европейско първенство]], [[Летни олимпийски игри]], както и рекордните шест финала за [[Купа на европейските шампиони|Купата на европейските шампиони]].
 
През 2003 г. оригиналната структура е изцяло разрушена и започва строеж на чисто нов стадион. По предварителни планове той е трябвало да бъде официално открит през 2006 г., но финансови проблеми забавят откриването му до 2007 г. Официалното предаване на ключовете отна новия стадион на неговите собственици от [[Футболната асоциация]] се състои на [[9 март]] [[2007]] г. Първият мач, провел се на стадиона,него мач е приятелската среща между младежките национални отбори на [[Англия]] и [[Италия]], завършила 3:3 пред 55 700 зрители.
 
== Факти ==
===Структура===
* Обиколката на стадиона от външната му страна е около 1km.
* По време на най-натоверените работни дни при строителството на стадиона на мястотообекта са работили повече от 3500 човека.
* Стадионът разполага с 2618 тоалетни, повече от всеки друг стадион в света.
* По време на най-натоверените работни дни при строителството на стадиона на мястото са работили повече от 3500 човека.
* За построяването на стадиона са използвани 90 000 m<sup>3</sup> [[бетон]] и 23 000 тона [[стомана]].
* 4000 колони са поставени в основите на стадиона на дълбочина до 35m.
* Над 56km кабели са използвани при [[електрификация]]та на стадиона.
* Всеки от двата огромни видеоекрана, монтирани на стадиона, има размер, равняващ се на сбора от екранните пространства на 600 домашни [[телевизор]]а.
* Стадионът разполага с 2618 тоалетни, - повече от всеки друг стадион в света.
 
===Терен===
Новият терен на Уембли е разположен с 5m по-нисъкниско от терена на стария стадион. Размерите му са 105x68m, -т.е. той е малко по-тесен е от стария терен.
 
===Покрив===

Навигация