Разлика между версии на „Смирна (растение)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
}}
 
'''Смирна''' (''Commiphora myrrha'', ''Commiphora molmol''), е дърво от семейство [[Бурсерови]] (''Burseraceae''). От сокътсока му се получава [[смола]] с приятен аромат. Дървото е с произход от [[Арабския полуостров]] ([[Оман]], [[Йемен]]) и [[Африка]] ([[Джибути]], [[Етиопия]], [[Сомалия]], Североизточна [[Кения]]).
 
== Описание ==
Произхода на думата „myrrh“ („смирна“) произлиза от [[арменски|арамейското]] ܡܪܝܪܐ (murr) и [[арабски|арабското]] مر (mur), което означава „горчиво“. В [[гръцки]]я език, свързаната дума μύρον (mýron) става общ термин за парфюм.
 
В българския език производни думи са „миро&#768;“ (светено масло) и „[[миропомазване|миропомазване".]]“. Светото миро е благовонна смес от елей (зехтин), гроздово вино и ароматни билки (обикновено между 20 и 57 на брой, без да е строго определен вида или броят им), което се вари при специален и сложен богослужебен ред. Миропомазването е едно от седемте тайнства на православната Църква<ref>[http://margaritta.dir.bg/2noemvri/02miropomazvane.htm Миро&#768; и миропомазване]</ref>.
 
== Приложение ==
Анонимен потребител

Навигация