Църква на Англия: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
24 байтове добавени ,  преди 3 години
м
fixlink
({{lang-en}} => {{lang|en}})
м (fixlink)
Счита се за част от традицията на западното християнство и за начало на своето съществуване счита пътуването на Августин Кентърбърийски до Англия през 597 от н.е. Той е бенедектински монах, изпратен от папата с мисия да въведе християнството в Англия. Основаната от него църква става част от [[Римокатолическа църква|римската католическа църква]] и признава върховенството на [[папа]]та.
 
По-късно, по време на царуването на [[Хенри VIII]], Църквата на Англия се отделя от Римокатолическата през 1534 г. и с акт на парламента се превръща в самостоятелна (т.нар. ''Act of Supremacy''), с което се поставя началото на [[Реформация]]та в Англия. По време на царуването на [[Мери I|кралица Мери]], църквата възвръща подчинението си на Рим през 1555 г. С възкачването на престола на кралица [[Елизабет I]] обаче зависимостта от папата е отново отхвърлена с приемането на т.нар. ''Act of Supremacy 1558''. Католици и протестанти се борят за надмощие в определянето на официалната църковна доктрина и ритуали до Елизабетинското религиозно споразумение от 1558 г., според което църквата на Англия е както католическа, така и реформирана<ref>[http://www.cofe.anglican.org/faith/anglican/ www.cofe.anglican.org]</ref>.
 
* '''Католическа''' е в смисъл, че е част от универсалната църква на [[Исус Христос]], която е продължение на ранната християнска [[апостол]]ическа и средновековна църква. Това се изразява в спазване на учението на ранните [[Отци на Църквата]], формализирано в Апостолското, [[Никео-Цариградски символ на вярата|Никео-Цариградското]] и Афанасиевското [[Верую (Символ на вярата)|верую]]<ref name="cofe.anglican.org">http://www.cofe.anglican.org/about/churchlawlegis/canons/church.pdf</ref>.

Навигация