История на Англия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
История на Англия
Знаме на Англия
Праисторическа Британия (до 43 г.сл.Хр.)
Vexilloid of the Roman Empire.svg Римска Британия (43-410)
Sutton.Hoo.Helmet.RobRoy.jpg Англосаксонска Англия (410-1066)
Royal Arms of England (1154-1189).svg Нормандска династия (1066-1154)
Royal Arms of England (1198-1340).svg Династия Плантагенет (1154-1485)
Lancashire rose.svg Династия Ланкастър (1399-1417)
Yorkshire rose.svg Династия Йорк (1461-1485)
Tudor Rose.svg Династия Тюдор (1485-1603)
Royal Arms of England (1603-1707).svg Династия Стюарт (1603-1649)
Coat of Arms of the Commonwealth of England.svg Английска република(1649-1660)
Coat of Arms of the Protectorate (1653–1659).svg Протекторатът (1653-1659)
Charles II of England.jpeg Реставрацията (1660-1688)
The Seven Bishops committed to the Tower in 1688 from NPG.jpg Славната революция (1688-1707)
UK Arms 1714.svg Кралство Великобритания (1707-1837)
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg Викторианска епоха (1837-1922)
Blason Elizabeth Alexandra Mary du Royaume-Uni.svg Обединено кралство (1922-)

Историята на Англия започва през праисторията. Тогава там са изградени мегалитни монументи като Стоунхендж. Продължава през периода на римско владичество от нашествието на Юлий Цезар през 54 – 55 година пр. н. е. (или започването на римската инвазия през 43) до 410, когато римляните напускат английските земи. След това до 495 настъпва криза, която се преодолява при нашествието на англосаксонците в края на 5 век и началото на 6 век. Към това време се отнася управлението на легендарния крал Артур. Следва периода на англосаксонските кралства – т.нар. хептархия, обединили се през 10 век. През 1066 норманите нахлуват в Англия, разбиват местните при Хейстингс, и поставят началото на нглонорманския период. През 1154 Плантагенетската династия измества норманските управници и започва епохата на английските династии. През 1337 започва т. н. Стогодишна война, за освобождаване на английските територии във Франция. След като извоюват тотални победи при Креси и Поатие, англичаните губят при Формини и така започва поредица от загуби, прекъсната единствено от битката при Азенкур, в която победата е за Англия. След края на династията Стюарт, управлявала векове наред Шотландия и поела управлението над Англия между 1603 и 1642, през 1649, се създава Английската република, съществувала между 1649 и 1653 и отново между 1659 и 1660. Между 1653 и 1659 в Англия е установен протекторат начело с лорд-протектор. За целия период на протектората има двама лорд-протектори – Оливър Кромуел (1653 – 1658) и Ричард Кромуел (1658 – 1659). Не след дълго монархията е възстановена с Реставрацията през 1660 г. В началото на 18 век Англия окончателно завладява Шотландия и заедно с присъединения през 16 век Уелс се превръща в кралство Великобритания, която след това с присъединяването на Ирландия прераства в Обединено кралство Великобритания и Ирландия. Обединеното кралство съществува и до днес като Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, като изменението в името се дължи на откъсването на Ирландската република в началото на 20 век.

Праисторическа Британия[редактиране | редактиране на кода]

Стоунхендж, датиран от 2500 – 2000 г. пр. н. е.

Археологията свидетелства, че Южна Британия е била колонизирана от хората преди другите британски острови поради по-здравословния климат между и през ледниковите епохи.

Първото писмено свидетелство за тези земи е ръкописа Massaliote Periplus, написан от търговци-моряци около 6 век пр. н. е. Но културните и търговски връзки на Британия с Европа съществували хилядолетия преди това. Питей описва своето търговско пътешествие до острова през 325 г. пр. н. е.

Свидетелства съществуват и в творби на по-късни писатели, като Плиний Стари и Диодор Сицилийски, които наблягат на темата за търговията на калай в Южна Британия, но почти не дават сведения за местното население.

Римска Британия[редактиране | редактиране на кода]

Юлий Цезар нахлува в Британия през 55 – 54 г. пр. н. е. и написва Записки за галската война, където споменава, че населението на Южна Британия е много голямо и има връзки с белгите от Ниските земи.

Кралство Англия[редактиране | редактиране на кода]

Англосаксонска Англия[редактиране | редактиране на кода]

Според Англосаксонска хроника формирането на англосаксонски кралства става след като на различни места по английските брегове акостират групи от три до пет кораба с нашественици, влизат в битка с местното след-римско население на острова и го завладяват[1] Споровете за броя на англосаксонците продължават – дали това се били малки елитни отряди, които поемат управлението на страната, или пък е било масирано нашествие, погълнало завареното местно население, не е ясно.

Към 600 г. вече установен нов порядък на острова, като има кралства и васални кралства. В своята Historia Anglorum, описваща обединението на английските монархии от това време средновековният историк Henry of Huntingdon въвежда понятието хептархия за седемте основни англосаксонски кралства (от гръцки hept – седем; archy – управление).[2]

Англосаксонски и британски кралства към 800 г.

Четирите големи кралства през този период са:

 • Източна Англия (East Anglia)
 • Мърсия (Mercia)
 • Нортъмбрия (Northumbria)
 • Уесекс

а по-малки кралства са:

 • Есекс (Essex)
 • Кент (Kent)
 • Съсекс (Sussex)

Към края на 8 век в земите на Британия започват да нахлуват нови колонизатори от Скандинавия – викингите, основно датчани и норвежци. Целта им са основно църкви и манастири, считани за богата плячка. Например викингският набег на Линдисфарн през 793 г. предизвиква голяма тревога в целия християнски Запад и днес се приема като начало на Епохата на викингите. През 860-70 г. отделните набези се сливат в мощно датско нахлуване и в рамките на десетина години всички англосаксонски кралства са покорени: Нортъмбрия през 867 г., Източна Англия през 869 г. и почти цяла Мърсия през 874-77 г. Оцелява само кралство Уесекс.[3] През март 878 г. неговият крал Алфред Велики построява крепостта Athelney, скрита дълбоко в блатата на Съмърсет. През май същата година той събира армия сред населението на Съмърсет, Уилтшър и Хампшър и побеждава викингите в битката при Едингтън. Сключен е мирен договор, според който кралство Есекс контролира част от Мидландс и целия юг (с изключение на Корнуол, който се държи от бритите), а датчаните държат Източна Англия и целия север. Крал Алфред предприема мерки по укрепване на отбраната на кралството, като създава флот, реорганизира армията и изгражда система от фортификации (burhs) предимно като използва старите римски градове подсилва техните съществуващи защитни стени. Освен това ремонтира църквите, извиква учени от чужбина, основава училища за синовете на благородниците, поставя началото на Англосаксонска хроника, а самият той започва да превежда книги от латински, включително „Църковна история на народа на англите“ (лат. Historia ecclesiastica gentis Anglorum) на Беда Достопочтени.

Наследниците на Алфред продължават неговата политика на ограмотяване и благодарение на това 10 век е нещо като златен век. Не закъсняват и победите над викингите: през 913 г. е възвърнато владението над кралство Есекс, а по-късно е анексирана Нортъмбрия и подчинен Уелс. Дори датчаните в Ирландия имат респект към английските крале. През 973 г. правнукът на Алфред Едгар (Edgar the Peaceful) е коронясан в Бат като „крал на Англия и император на Британия“.[4] На сечените по същото време монети има надпис EADGAR REX ANGLORUM („Едгар, крал на англичаните“). Отзвуци от ритуалите и думите на тази коронация са се запазили през вековете чак до последната коронация на кралица Елизабет II, макар и на английски, а не на латински.[5] По времето на крал Етелред II и сина му Едмънд II обаче настъпва упадък и страната попада за известен период (1016-1042 г.) под властта на датчаните, нахлули начело с Кнут Велики.

По тази причина предпоследният англоскасонски крал Едуард Изповедник расте и се възпитава до зряла възраст а и доста след това в херцогство Нормандия, родината на майка му[6]. Възкачва се на трона през 1042 г. и управлява до началото на 1066 г. Той е набожен и благочестив и основава Уестминстърското абатство, за да разполага с божи храм по-близо до новопостроения Уестминстърски дворец. В същото време графът на Есекс Харолд Годуинсън, брат на жена му, е централната фигура на съпротивата срещу норманското влияние. На 4 януари 1066 г. от смъртното си легло Едуард посочва към зет си Харолд и той е коронясан още на следващия ден в Уестминстърското абатство. Според някои историци приживе Едуард е обещал английската корона на братовчед си (херцога на Нормандия Гийом II (Уилям) (по-късно крал на Англия под името Уилям I Завоевателя), най-силният феодал по това време във Франция. Щом научава за английската коронация, Уилям започва да събира войска, оръжия, коне и да строи кораби за нахлуване в Англосаксонското кралство, а папата благословя претенциите му. През есента англосаксонската армия очаква нашествието на норманите на южния бряг, но от северната част на страната изведнъж нахлува още един претендент за короната на Англия - крал Харалд Хардрада с норвежките викинги. Раздвоен дали да пази южната граница или да се бие с викингите, крал Харолд избира врага, който вече е нахлул на острова. Англичаните прекосяват цялата страна и в битката при Стамфорд Бридж неорганизираните викинги са разбити от англичаните, а крал Хадрада пада убит.

Норманско нашествие[редактиране | редактиране на кода]

Норманското нашествие започва с инвазията на Англия от Уилям Завоевателя (William the Conqueror) през септември 1066 г. и успеха на Битката при Хейстингс, завършила с норманско владичество над Англия. Норманското нашествие е преломно събитие за английската история поради редица причини. Нашествието свързва Англия с континентална Европа чрез пристигането на норманска аристокрация, в резултат на което се намалява скандинавското влияние. Тя създава една от най-могъщите монархии в Европа с усъвършенствана система на управление. Нашествието променя английския език и култура и поставя началото на съперничеството с Франция, което продължава с прекъсвания до XIX век. Като последното успешно военно завладяване на Англия от чужда сила то изиграва в известна степен иронична роля за оформяне на националната идентичност на англичаните.

Война на розите[редактиране | редактиране на кода]

Епохата на Тюдорите[редактиране | редактиране на кода]

Елизабетинска епоха[редактиране | редактиране на кода]

Англия при династията на Стюартите[редактиране | редактиране на кода]

Английска революция[редактиране | редактиране на кода]

Английската революция (наричана още Английска гражданска война или Английска буржоазна революция) е поредица от политически конфликти и въоръжени сблъсъци между привържениците на крал Чарлз I и Парламента, които продължават от 1642 до 1651 г. Революцията завършва с успех на парламентаристите, като в хода на войната крал Чарлз I е екзекутиран, а синът му Чарлз II е изпратен в изгнание. Установява се Английската република (Английска общност) (1649-1653), а след това Протекторатът (1653-1659) – диктатура на Оливър Кромуел.

Славната революция[редактиране | редактиране на кода]

Кралство Великобритания[редактиране | редактиране на кода]

Кралство Великобритания е създадено на 1 май 1707 като политически съюз между Кралство Шотландия и Кралство Англия (което включва Уелс). Договорът за съюз от 1706 на английски: Treaty of Union (ратифициран с Акт за уния през 1707 г.), постановява единно, обединено кралство, обхващащо целия остров Великобритания и заобикалящите го малки острови. Той не включва Ирландия, която остава извън съюза, но е подчинена на новосъздадената британска корона. Новото кралство се подчинява на един парламент и едно правителство, разположени в Уестминстър. Съставните кралства преди това вече имат един и същ монарх (лична уния) от управлението на Джеймс I който през 1603 г. след смъртта на кралица Елизабет I, става едновременно крал на Шотландия и Англия.

На 1 януари 1801 г. кралство Великобритания и кралство Ирландия се обединяват в Обединено кралство Великобритания и Ирландия. По-голямата част от Ирландия напуска съюза през 1922 г. и образува Ирландска свободна държава водейки през 1927 до преименуването Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, което е името и на днешната държава.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Jones. The End of Roman Britain. p. 71. – ..the repetitious entries for invading ships in the Chronicle (three ships of Hengest and Horsa; three ships of Aella; five ships of Cerdic and Cynric; two ships of Port; three ships of Stuf and Wihtgar), drawn from preliterate traditions including bogus eponyms and duplications, might be considered a poetic convention.
 2. Greenway, Historia Anglorum, pp.lx -lxi.
 3. Starkey,Monarchy, Chapter 6: Vikings
 4. Starkey,Monarchy, p. 74
 5. Starkey, Monarchy, p. 76
 6. ((en)) Halliday, F.E.. England: A concise history. Thames and Hudson, 1989. ISBN 0-500-27182-8. с. 36.
 • Starkey, David (2004). The Monarchy of England Volume I. London: Chatto & Windus. ISBN 0-7011-7678-4.