Сюан Санче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сюан Санче
герой на Робърт Джордан
от Колелото на времето
Характеристики
Асоциации Айез Седай
Първа поява Великият лов

Сюан Санче (Siuan Sanche) е измислена героиня от фентъзи поредицата на Робърт ДжорданКолелото на времето“.

Сюан е дъщеря на рибар от Тийр и постъпва в Бялата кула по едно и също време с Моарейн Дамодред. Двете преминават едновременно и изпитанията си за Айез Седай и избират Синята за своя Аджа. Още преди да станат Айез Седай те разбират за раждането на Дракона и започват неговото издирване. Сюан и Моарейн посвещават живота си на целта да предпазят Преродения Дракон и да поставят на негова страна Айез Седай по време на Последната Битка. Сюан притежава рядкият талант да разпознава тавирен (хора способни да променят Шарката). В началото на поредицата Сюан е Амирлинския трон и като такава тайно помага на Моарейн, която от своя страна е успяла да открие Преродения Дракон - Ранд ал'Тор.

Планът на Сюан и Моарейн бива спрян, когато Елайда Седай го разкрива и поема властта в Бялата кула. Като наказание за "застрашаването на Бялата кула" Сюан и нейната Пазителка -Леане Шариф, биват усмирени (отрязани от Единствената сила) и осъдени на смърт. Двете успяват да избягат с помощта на Мин Фаршоу. Те заедно с Логиан Аблар, който се присъединява към тях, поемат на път, за да открият отцепилите се от Бялата кула Айез Седай.

По време на пътуването им Логиан напада собственика на плевня, в която четиримата намират подслон и в плевнята избухва пожар. Сюан влиза в конфликт с пълководеца от Андор - Гарет Брин, пред който трите жени са изправени на съд, заради пожара. Сюан, Мин и Леане поемат кледва за подчинение към Брин, за да избегнат наказанието, но след това се измъкват с помощтта на Логиан и отново тръгват да търсят избягалите Айез Седай. Брин решава да ги последва, за да ги накара да изпълнят клетвата си и по този начин стига до Салидар, където се намират и бунтовничките от Бялата кула. Скоро след пристигането му той става пълководец на армията на Айез Седай, а Сюан е принудена да изпълни клетвата си. След това се влюбва в Гарет Брин.

В Салидар Сюан се заема с шпионската мрежа, която се е запазила и след свалянето и от поста на Амирлин. Способността на Сюан да прелива Единствената сила е Изцерена от Нанив ал'Мийра, въпреки че след това успява да прелива значително по-слабо, и Сюан отново става Айез Седай от Синята аджа. Скоро след това Сюан започва да съветва настоящия Амирлински трон - Егвийн ал'Вийр. По-късно Сюан обвързва за свой Стражник Гарет Брин.

В последната книга от поредицата – "Спомен за светлина" Сюан не се вслушва в думите на Мин Фаршоу, когато ѝ казва да стои по-близо до Брин, за да не пострада. След като Сюан се отделя от него, за да помогне на Мат и Тюон, чиято палатка е нападната от Сиви, тя умира от изгаряне. Когато Гарет усеща по връзката им, че тя е мъртва, той обезумява и се хвърля сам срещу тролоците, където също намира смъртта си.

Портал В Портал Фентъзи можете да намерите още много страници за Фентъзи.