Таисия Повалий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Таисия Повалий (на украински: Таїсія Миколаївна Повалій) – украинска певица Заслужена Артистка на Украина (1996), Народна Артистка на Украина (1997). Избрана за народен представител на изборите през 2012 г. от партията на регионите.[1] Заедно с още 19 членове напуска парламентарната група на партията на 3 юни 2014.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Таисия Николаевна Повалий е родена на 10 декември 1964 г. в село Шамраивка, Киевска област. Когато навършва 3 години, нейните родители се местят в град Бяла Църква (на 80 km от Киев). Завършва музикалното училище в града и постъпва в най-доброто музикално училище в Киев – „Райнолд Глиер“ в диригентско – хоров клас. Едновременно бъдещата Народна Артистка на Украина се занимавала и с академичен вокал. Преподавателите и не допускали естрадна музика, за да не се „повредят“ вкусовете на младото дарование. Позволявали ѝ да пее само романси и арии. По това време всичките ѝ преподаватели, семейство и приятели били уверени, че Тая ще бъде оперна певица. След като завършва „Глиер“, Тая започва работа в Киевският държавен мюзикхол – в началото с група, а след време и като солистка. Там тя получава огромен сценичен опит, правейки на ден по 2-3 концерта. В декември 1992 г. Таисия се запознава с барабаниста Игорь Лихута и тази среща става съдбоносно не само за нейната творческа кариера, но и за нейният личен живот.

В 1990 г. Таисия Повалий побеждава в конкурса на Държавната Телевизия и Радио на СССР „Нови Имена“.По това време Тая участва в мното конкурси, но в нито един не печели голямата награда, макар че всички признават нейния талант и професионализъм.

Когато в декември 1992 г. се срещат с Игор Лихута (в това време той със своя група свири на кораби плаващи между Полша и Швеция), той ѝ предлага да работи в неговата група като певица. Тая отказва и с това тяхната среща приключва. Но нежната малка гласовита украинка вече е влязла в ума на барабаниста и когато в март 1993 г. те отново се срещат на снимките за шоу по случай 8 март, Лихута предлага на Тая да работи като неин продуцент. Тая, която до този момент навсякъде ходи сама, се съгласява. И в май 1993 вече в екип Тая получава Гран – при и първа награда на конкурса „Владимир Ивасюк“ в Чернивци. В юли същата година тя печели и Гран – при на Международният фестивал „Славянски базар“ в Витебск, Белорус. В него едно от светилата на руската музика Игор Николаев изразил своето огромно възхищение и искрено недоумение – защо в един конкурс за млади изпълнители участва тази талантлива и професионална певица. От този фестивал насам вече всички наричат Тая „Златният Глас на Украина“. На следващата година 1994 Таисия получава наградата за най-добра певица в жанра съвременна поп-музика на Националния телевизионен конкурс „Новите звезди на миналата година“. В 1996 г. заслугите на Тая са оценени и от държавата – тя получава званието Заслужена Артистка на Украина. През 1996 и 1998 тя побеждава в номинацията „Звездите на естрадата“ на общонационалната програма „Човек на годината“. В края на 1997 президентът на Украина Леонид Кучма подписва указ и дава на Тая званието Народна Артистка на Украина. А в октомври 1998 певицата получава орден „Свети Николай Чудотворец“. В това време същият орден получава и Майка Тереза. Таисия Повалий получава и още 3 ордена – „Слава на верността към отечеството“, „Свети Станислав“ и „Света Анна“.

Славата за Таисия Повалий идва късно – на 29 години. Причината е, че в началото тя се ориентира към джаза – нейната любима музика. Всички са знаели, че тя е звезда в джаза, но хитови песни не е имала. И когато в 1993 г. Игорь Лихута запознава Тая с композитора Александър Яременко и той написва за нея песента „Панно Кохання“ (Госпожа Любов) – с тази песен творческата кариера на Тая се преобръща и тръгва устремно нагоре. Следват хит след хит, стотици спечелени конкурси. За нея творят звездите на украинската музика Игор Стецюк, Юрий и Евгений Рыбчинский, Александр Злотник, Константин Меладзе, Геннадий Крупник, Олег Харитонов, Валерия Серова, Лилия Остапенко, Николо Петраш и много други. А хитовете „Отпусти меня“ и „Ты далеко“ на Олга Ткач и Олег Макаревич, които Тая изпълнява в дует с Николай Басков, имат успех освен в собствената ѝ страна, и в Русия, и Израил, Прибалтика, Германия, САЩ.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

С първият си съпруг Владимир Повалий (известен музикант, свири в държавният оркестър на Украина), Тая живее 11 години – от 1982 до 1993. На 28 юни 1983 се ражда синът ѝ Денис (също известен музикант и аранжор). С Игор Лихута са заедно вече 15 години – от 15 декември 1993 година.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

 • 1995 – Панно кохання
 • 1997 – Я вас люблю
 • 1999 – Сладкий грех
 • 2000 – Буде Так
 • 2001 – Чортополох
 • 2001 – Чарівна скрипка
 • 2002 – Одна – Єдина (с Иосиф Кобзон)
 • 2002 – Птица вольная
 • 2003 – Возвращаю
 • 2003 – Українські пісенні перлини
 • 2004 – Серденько
 • 2005 – Отпусти меня (с Николай Басков)
 • 2007 – За Тобой

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((uk))  Список депутатів нової Верховної Ради. // Українська правда. 11 ноември 2012. Посетен на 22 ноември 2015.
 2. ((en))  20 MPs leave Regions Party faction. // Interfax-Ukraine. 3 юни 2014. Посетен на 22 ноември 2015.