Таисия Повалий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Таисия Николаевна Повалий (на украински: Таїсія Миколаївна Повалій) — Заслужена Артистка на Украина(1996), Народна Артистка на Украина (1997).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Таисия Николаевна Повалий е родена на 10 декември 1964 г. в село Шамраивка, Киевска област. Когато навършва 3 години, нейните родители се местят в град Бяла Църква (на 80 km от Киев). Завършва музикалното училище в града и постъпва в най-доброто музикално училище в Киев — „Райнолд Глиер“ в диригентско — хоров клас. Едновременно бъдещата Народна Артистка на Украина се занимавала и с академичен вокал. Преподавателите и не допускали естрадна музика, за да не се „повредят“ вкусовете на младото дарование. Позволявали ѝ да пее само романси и арии. По това време всичките ѝ преподаватели, семейство и приятели били уверени, че Тая ще бъде оперна певица. След като завършва „Глиер“, Тая започва работа в Киевският държавен мюзикхол — в началото с група, а след време и като солистка. Там тя получава огромен сценичен опит, правейки на ден по 2-3 концерта. В декември 1992 г. Таисия се запознава с барабаниста Игорь Лихута и тази среща става съдбоносно не само за нейната творческа кариера, но и за нейният личен живот.

В 1990 г. Таисия Повалий побеждава в конкурса на Държавната Телевизия и Радио на СССР „Нови Имена“.По това време Тая участва в мното конкурси, но в нито един не печели голямата награда, макар че всички признават нейвия талант и професионализъм.

Когато в декември 1992 г. се срещат с Игор Лихута (в това време той със своя група свири на кораби плаващи между Полша и Швеция), той ѝ предлага да работи в неговата група как певица. Тая отказва и с това тяхната среща приключва. Но нежната малка гласовита украинка вече е влязла в ума на барабаниста и когато в март 1993 г. те отново се срещат на снимките за шоу по случай 8 март, Лихута предлага на Тая да работи като неин продуцент. Тая, която до този момент навсякъде ходи сама, се съгласява. И в май 1993 вече в екип Тая получава Гран — при и първа награда на конкурса „Владимир Ивасюк“ в Черновци. В юли същата година тя печели и Гран — при на Международният фестивал „Славянски базар“ в Витебск,Белорус. В него едно от светилата на руската музика Игор Николаев изразил своето огромно възхищение и искрено недоумение — защо в един конкурс за млади изпълнители участва тази талантлива и професионална певица. От този фестивал насам вече всички наричат Тая „Златният Глас на Украина“. На следващата година 1994 Таисия получава наградата за най-добра певица в жанра съвременна поп-музика на Националния телевизионен конкурс „Новите звезди на миналата година“. В 1996 г. заслугите на Тая са оценени и от държавата — тя получава званието Заслужена Артистка на Украина. През 1996 и 1998 тя побеждава в номинацията „Звездите на естрадата“ на общонационалната програма „Човек на годината“. В края на 1997 президентът на Украина Леонид Кучма подписва указ и дава на Тая званието Народна Артистка на Украина. А в октомври 1998 певицата получава орден „Свети Николай Чудотворец“. В това време същият орден получава и Майка Тереза. Таисия Повалий получава и още 3 ордена — „Слава на верността към отечеството“, „Свети Станислав“ и „Света Анна“.

Славата за Таисия Повалий идва късно — на 29 години. Причината е, че в началото тя се ориентира към джаза — нейната любима музика. Всички са знаели, че тя е звезда в джаза, но за съжаление хитови песни не е имала. И когато в 1993 г. Игорь Лихута запознава Тая с композитора Александър Яременко и той написва за нея песента „Панно Кохання“ (Госпожа Любов) — с тази песен творческата кариера на Тая се преобръща и тръгва устремно нагоре. Следват хит след хит, стотици спечелени конкурси. За нея творят звездите на украинската музика Игор Стецюк, Юрий и Евгений Рыбчинский, Александр Злотник, Константин Меладзе, Геннадий Крупник, Олег Харитонов, Валерия Серова, Лилия Остапенко, Николо Петраш и много други. А хитовете „Отпусти меня“ и „Ты далеко“ на Олга Ткач и Олег Макаревич, които Тая изпълнява в дует с Николай Басков, имат успех освен в собствената ѝ страна, и в Русия, и Израил, Прибалтика, Германия, САЩ.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

С първият си съпруг Владимир Повалий (известен музикант, в момента свири в държавният оркестър на Украина), Тая живее 11 години — от 1982 до 1993. На 28 юни 1983 се ражда синът ѝ Денис (също известен музикант и аранжор). С Игор Лихута са заедно вече 15 години — от 15 декември 1993 година.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

 • 1995 —Панно кохання
 • 1997 — Я вас люблю
 • 1999 — Сладкий грех
 • 2000 — Буде Так
 • 2001 — Чортополох
 • 2001 — Чарівна скрипка
 • 2002 — Одна — Єдина (с Иосиф Кобзон)
 • 2002 — Птица вольная
 • 2003 — Возвращаю
 • 2003 — Українські пісенні перлини
 • 2004 — Серденько
 • 2005 — Отпусти меня (с Николай Басков)
 • 2007 — За Тобой

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]