Леонид Кучма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Леонид Кучма
2-ри президент на Украйна
Мандат
19 юли 1994 г. – 23 януари 2005 г.
Премиер Виталий Масол,
Евген Марчук,
Павло Лазаренко,
Валерий Пустовойтенко,
Виктор Юшченко,
Анатолий Кинах,
Виктор Янукович
Предшестван от Леонид Кравчук
Последван от Виктор Юшченко

Роден
9 август 1938 г. (1938-08-09) (83 г.)
Съпруга Людмила Кучма
Подпис Leonid Kuchma Signature 1996.png
Леонид Кучма в Общомедия

Леонѝд Данѝлович Ку̀чма (на украински: Леонід Данилович Кучма, роден на 9 август 1938 г.) е вторият президент на независима Украйна от 19 юли 1994 г. до 23 януари 2005 г. Кучма встъпва в длъжност, след като печели президентските избори през 1994 г. Кучма е преизбран за още 5-годишен мандат през 1999 година. По време на мандата на Кучма украинската икономика отбелязва значителен растеж, относителен просперитет за жителите на големите градове.

Неговият мандат е белязан от многобройни скандали за корупция и за намаляване на свободата на медиите. По време на неговото президентство, украинско-руската връзка започва да се подобрява.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонид Данилович Кучма е роден на 9 август 1938 г. Завършва ядрена физика в Националния университет в Днепропетровск (дн. Днипро) (1960). Инженер-механик. Кандидат на техническите науки. През 1960 се присъединява към Комунистическата партия на Съветския съюз.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си Кучма работи в областта на космическите изследвания и инженеринг за конструкторско бюро. На 28 години става технически директор на тестове в Байконур (Казахстанска ССР). Има спекулации, че по-рано кариерата на Кучма бива значително подсилена от брака му с Людмила Кучма (1967), осиновена дъщеря на главния инженер на Yuzhmash, а по-късно министър на машиностроенето на СССР, Генадий Туманов. На 38 г. Кучма става лидер на комунистическата партия на Южмаш и член на Централния комитет на Комунистическата партия (болшевики) на Украйна. Той е делегат на 27 и 28 конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз.

През 1982 г. Кучма е назначен за първи заместник на инженера по общ дизайн, а през 1986 – 1992 г. заема длъжността генерален директор на производствения комплекс „Южно машиностроене за растенията“. От 1990 до 1992 година Кучма е член на Украинския парламент. През 1992 г. става министър-председател на Украйна. През 1991 г. е един от основателите на Академията за технологични науки на Украйна.

Президент (1994-2005)[редактиране | редактиране на кода]

Кучма подава оставка от поста министър-председател на Украйна през септември 1993 г. Кандидатира се успешно за президент през 1994 г. с програма за стимулиране на икономиката чрез възстановяване на икономическите отношения с Русия и по-бързи пропазарни реформи. Бива преизбран през 1999 г. за втори мандат. По време на президентството на Кучма няколко журналисти умират при съмнителни обстоятелства.

Местна политика[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 1994 г. Кучма обявява цялостна икономическа реформа, включително намаляване на субсидиите и премахване на ценовия контрол, по-ниски данъци, приватизация на промишлеността и селското стопанство, както и реформи по отношение на валутата и банковото дело. Парламентът одобрява основните точки от плана. Международният валутен фонд обещава заем от 360 милиона долара за започване на реформите.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Кучма подписва „Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство“ с Русия, която одобрява кръга от преговори със страните от ОНД. Освен това, президентът се позовава на руския като „официален език“. Той подписва специален договор за партньорство с НАТО и дори изтъква възможността за членство в алианса.

Леонид Кравчук президент на Украйна (1994 – 2005) Виктор Юшченко