Леонид Кучма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Леонид Кучма
Леонид Кучма
2-ри президент на Украйна
Мандат
19 юли 1994 г. – 23 януари 2005 г.
Премиер Виталий Масол,
Евген Марчук,
Павло Лазаренко,
Васил Дурдинец,
Валерий Пустовойтенко,
Виктор Юшченко,
Анатолий Кинах,
Виктор Янукович,
Микола Азаров
Предшестван от Леонид Кравчук
Последван от Виктор Юшченко

Роден
9 август 1938 г.
Съпруга Людмила Кучма
Партия:
Подпис Leonid Kuchma Signature 1996.png

Леонѝд Данѝлович Ку̀чма (на украински: Леонід Данилович Кучма, роден на 9 август 1938 г.) е вторият президент на независима Украйна от 19 юли 1994 г. до 23 януари 2005 г. Кучма встъпва в длъжност, след като печели президентските избори през 1994 г. Кучма е преизбран за още 5-годишен мандат през 1999 година. По време на мандата на Кучма украинската икономика отбелязва значителен растеж, относителен просперитет за жителите на големите градове.

Неговият мандат е заобиколен от многобройни скандали за корупция и за намаляване на свободата на медиите. Корупцията нараства след изборите, но през 2000-2001 г., неговата власт започва да отслабва.По време на неговото президентство, украинско-руската връзка започва да се подобрява.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонид Данилович Кучма е роден на 9 август 1938 г. Записва се в Националния университет Днепропетровск и завършва през 1960 г. със специалност ядрена физика като инженер-механик. Кучма е кандидат на техническите науки. През същата година той се присъединява към Комунистическата партия на Съветския съюз.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си Кучма работи в областта на космическите изследвания,инженеринг за конструкторско бюро. На 28 години става технически директор на тестове в Байконур (Казахстан РСС). Има спекулации, че по-рано кариерата на Кучма бе значително подсилен от брака си с Людмила Кучма (1967), една осиновена дъщеря на главен инженер на Yuzhmash а по-късно министърът на среден клас машиностроене на СССР Генадий Туманов. На 38 Кучма стана председател комунистическа партия на Южмаш и член на Централния комитет на Комунистическата партия (болшевики) на Украйна. Той е делегат на 27 и 28 конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз.

През 1982 г. Кучма е назначен за първи заместник на общия дизайн инженер от 1986-1992 заема длъжността на генерален директор на производствения комплекс "Южно машиностроене на растенията". От 1990 до 1992 Кучма е бил член на украинския парламент и на 12 то събрание на Комисията по отбрана и държавна сигурност), и става министър-председател на Украйна през 1992 година. През 1991 г. той става един от основателите на Академията за технологични науки на Украйна.

Президент (1994-2005)[редактиране | редактиране на кода]

Кучма подаде оставка от поста министър-председател на Украйна през септември 1993 г. успешно да се кандидатира за президент през 1994 г., с програма за стимулиране на икономиката чрез възстановяване на икономическите отношения с Русия и по-бързи пропазарни реформи. Той бе преизбран през 1999 г. на втория си мандат. По време на председателството на опозицията Кучма документи са били затворени и няколко журналисти, починал при съмнителни обстоятелства.

Местната политика[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 1994 г., Кучма обяви цялостенa икономическa реформa, включително намаляването на субсидиите и премахване на ценовия контрол, по-ниски данъци, приватизация на промишлеността и селското стопанство, както и реформите във валута,регулиране и банковото дело. Парламентът одобрява основните точки на плана. Международният валутен фонд обеща $ 360 милиона заем за започване на реформите.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Кучма подписа "Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство " с Русия,която одобрява кръга от преговори с страните от ОНД. Освен това, той се позовава на руски като "официален език ". Той подписа специален договор за партньорство с НАТО и дори изтъкната възможността за членство в алианса.

След като популярността на Кучма в страната и чужбина потъва, след като се пораждат и корупционни скандали, той се обърна към Русия като новия си съюзник.

Леонид Кравчук президент на Украйна (1994 – 2005) Виктор Юшченко