Тайе Селаси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тайе Селаси
Тайе Селаси, 2013 г.
Тайе Селаси, 2013 г.
Родена2 ноември 1979 г. (44 г.)
Професияписател, фотограф, преводач
Националност Великобритания
 САЩ
Активен период2005 -
Жанрдрама, фентъзи
Направлениереализъм

Деца1
Тайе Селаси в Общомедия

Тайе Селаси (на английски: Taiye Selasi) е британско-американска фотографка, преводачка и писателка на произведения в жанра драма и фентъзи.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Тайе Селаси е родена на 2 ноември 1979 г. в Лондон, Англия, в семейството на нигерийка и ганаец, лекари. Има сестра близначка. Родителите ѝ се разделят докато тя е още бебе. Израства в Бруклайн близо до Бостън, впоследствие живее в Ню Йорк, Рим и Берлин. Получава бакалавърска степен с отличие по американистика в Йейлския университет и магистърска степен по международни отношения в Нюфийлд Колидж на Оксфордския университет. Работи в телевизионна продукция, преди да се посвети на художествена литература, писането на сценарии и фотография.

През 2005 г. алтернативното американско списание „LiP“ публикува есе ѝ „Bye-Bye, Babar (Or: What is an Afropolitan?)“ (Чао-чао, Бабар, или: Какво е афрополит?), Което въвежда термина за ново поколение африканци в световен мащаб. Същата година в се запознава с писателката Тони Морисън, която ѝ дава срок да напише роман. Резултатът е новелата „Сексуалният живот на африканските момичета“, публикувана в списание „Гранта“ през 2011 г. и е включена в сборника „Най-добрите американски разкази на 2012 г.“.

Първият ѝ роман „Отивам си е възвратен глагол“ е издаден през 2013 г. Oригиналното заглавие на романа, „Ghana Must Go“, е с исторически корени. През седемдесетте години в Нигерия има икономически бум от добива на петрол и един милион ганайци емигрират в Нигерия в търсене на по-добър живот, но през на 80-те отношенията между страните се влошават и напрежението между местни и емигранти ескалира до случаи на насилие. Затова през 1983 г. нигерийското правителство обявява незабавна експулсация на имигрантите, а местните доволно скандират „Ghana Must Go“ (Гана, върви си!) и фразата остава в историята като популярен лозунг на ксенофобските настроения. Романът е определен за „изящна поезия“ и „зашеметяващ дебют“ и влиза в класациите за „Топ 10 на най-добрите книги на годината“ на „The Economist“ и „Wall Street Journal“.

Тайе Селаси живее със семейството си в Лисабон.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Ghana Must Go (2013)
    Отивам си е възвратен глагол, изд.: „Жанет 45“, Пловдив (2018), прев. Бистра Андреева
  • Generations (2016)

Новели и разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • The Sex Life of African Girls (2011)
    Сексуалният живот на африканските момичета, сп. „Granta България“ (2012), прев. Мариана Панова
  • Driver (2013)
  • Aliens of Extraordinary Ability (2014)
  • Brunhilda in Love (2016)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]