Тайните на Гравити Фолс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тайните на Гравити Фолс
Gravity Falls
Жанр Анимация
Приключение
Мистерия
Комедия
Формат Aнимационен сериал
Актьори Джейсън Ритър
Кристен Шаал
Алекс Хърш
Линда Карделини
Начална мелодия "Made Me Realize" от Брад Брийк
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 2
Епизоди 31 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Алекс Хърш
Продуцент(и) Disney Television Animation
Disney Channel
Времетраене 23 минути
Разпространение
ТВ Канал Disney Channel Disney XD
Формат на картината 720p (HDTV)
Излъчване 15 юни 2011 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
IMDb

„Тайните на Гравити Фолс“ (на английски: Gravity Falls} е анимационен сериал, създаден от Алекс Хърш, автор също и на Невероятните неприключения на Флапджак и Риби Тийнейджъри. Първият епизод е излъчен рекламно на 15 юни 2012 г., а сериалът дебютира на 29 юни 2012 г. На 12 март 2013 г. „Тайните на Гравити Фолс“ е подновен за втори сезон от Disney upfront.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В сериала се говори за двамата 12 годишни близнаци:Дипър и Мейбъл. Техните родители ги пращат при чичо им Стан в закътано старо градче с името "Гравити Фолс". На пръв поглед Гравити Фолс изглежда като обикновен град, но пази страшно много тайни. Чичото на Мейбъл и Дипър е управител на Мистериозната шатра (Капан за туристи). Там има доста същества .

Резюмета на епизодите:

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

Tourist Trapped (епизод 1) Капан за туристи[редактиране | редактиране на кода]

Веднага щом пристигнат Мейбъл започва да си дири гадже. Преди да успее обаче Дипър открива в гората, докато кове фалшивите табели на чичо Стан таен дневник. На корицата му са изобразени 6 пръста. Върху пръстите пише "3". Явно това е трета част от някакъв роман или книга. Дипър отваря книгата и разбира за тайните на Гравити Фолс. След това се връща в шатрата, където за негова изненада Мейбъл му съобщава, че си е намерила гадже. Когато то идва, за да вземе Мейбъл, Дипър веднага започва да се съмнява, че е човек. След дълго разследване все още не може да потвърди теорията си, че Норман е зомби. Мейбъл и гаджето ѝ отиват в гората, където Норман разкрива, че е просто купчина гноми. Те отвличат Мейбъл, но Дипър я спасява. Малките създания ги преследват до шатрата, където близнаците успяват да ги изгонят. По време на преследването Дипър си губи шапката, затова когато Стан им казва да си вземат един от сувенирите безплатно, той си взема нова шапка. Мейбъл избира абордажна кука. Епизодът свършва със Станфорд, който влиза в някакво помещение зад машината за закуски.

The Legend of the Gobblewonker (епизод 2) Легендата за Плюскалото[редактиране | редактиране на кода]

Стан решава да заведе близнаците на риболовния сезон на езерото край Гравити Фолс. Децата не са много ентусиазирани. За тяхно щастие се появява един дядка, който крещи, че Плюскалото е истинско и е потрошило лодката му, а после е офейкало на Островът на Клюките. Суз идва със своята лодка. Близнаците Пайнс предпочитат да отидат да намерят легендарното чудовище, отколкото да стоят и да вързат червеи със Стан. На островът откриват Плюскалото и след като ги е подгонило, се заклещва в една пещера зад водопад, където Дипър, Мейбъл и Суз откриват, че лудият дядка е направил чудовището, за да привлече вниманието на сина си към него. Тогава близнаците разбират, че трябва да се върнат при чичо си Стан. Ние откриваме, че Плюскалото е истинско, след като камерата на Пайнс пада в езерото.

Headhunters (епизод 3) Ловци на глави[редактиране | редактиране на кода]

Докато почиства хижата, Суз открива тайна стая, в която има восъчни фигури на известни личности, например Лари Кинг, Шерлок Холмс... Оказва се, че са били част от восъчен музей и понеже не потръгнало, Стан ги прибрал в това помещение. Неговата любима восъчна фигура (на Ейбрахам Линкълн) е била разтопена от слънчевите лъчи, които влизат през прозореца. Мейбъл започва работа по нова фигура, която е пълно копие на чичо Стан! След няколко дни е намерена без глава. Близнаците започват разследване,н о точно когато според тях са разрешили случая, убийците се оказват... восъчните фигури, над които има проклятие да се съживяват през даден момент от денонощието! Дипър и Мейбъл ги побеждават, но главата на Лари Кинг остава във вентилационните шахти...

The Hand That Rocks The Mabel (епизод 4) Малкия Гидеон[редактиране | редактиране на кода]

Цял Гравити Фолс е полудял заради някакво "мистериозно" хлапе на име "Гидеон" или както му викат "Малкия Гидеон". След своята първа изява той харесва Мейбъл,както и тя него. Но отношенията им стават други, след като Гидеон се влюбва в нея, а тя иска да са само приятели. Накрая тя моли Дипър да му откаже вместо него, но това предизвиква гнева на подлия Гидеон и той намразва цялото семейство Пайнс. А познайте какво има той: Книга 2 с тайни за Гравити Фолс!

The Incoveniencing (епизод 5) Неудобните[редактиране | редактиране на кода]

Дипър харесва Уенди-тийнейджърка, която работи в магазина за подаръци на Мистериозната Шатра. Той иска да прекара повече време с нея, затова един ден, когато Уенди тъкмо щяла да излиза с приятелите си, той иска да дойде с тях. Уенди се съгласява. С Дипър идва и Мейбъл, понеже близнакът и я въвлякъл в плана си. Приятелите на Уенди - Томпсън, Лий, Нейт, Тамбри и Роби, Уенди и близнаците отиват в прокълнатия магазин "От здрач до зори". По-късно всеки от тях (без Мейбъл, Дипър, Роби и Уенди) попада в беда. Дипър разбира, че всичко това е дело на духовете на починалите от инфаркт собственици на магазина, които не понасяли тийнейджъри (именно заради тях те получили инфаркт). Момчето успява да ги усмири, като танцува "Танцът на агнето". Уенди разбира, че Дипър я е излъгал, че е тийнейджър, но не му се сърди. Тийнейджърите се прибират. През това време Стан гледа сериал и най-накрая хвърля телевизора през прозореца, за учудване на прибиращите се близнаци.

Dipper vs. Manliness (епизод 6) Дипър срещу мъжествеността[редактиране | редактиране на кода]

Дипър винаги е вземан за подбив от Стан и Мейбъл,понеже не е много силен. Той е толкова отчаян след поредната им подигравка, че отива в гората. Там среща мъжотаврите, които сами се описват као "Получовек, полу-тавър". Те му помагат да възмъжее, но може ли Дипър да изпълни трудната и несправедлива задача на Водачаря? Диппер хочет блинчиков.

Time Traveler's Pig (епизод 9) Прасето на пътуващия във времето[редактиране | редактиране на кода]

В Мистериозната шатра не работи само Стан. Той си има двама работници: чистачът Суз и касиерката Уенди, по която Дипър си пада. Той се възползва от карнавала, който организира чичо му Стан, за да я впечатли. Уенди не е харесвана само от Дипър. Лошото е, че тя е на 15, а той на 12. А другия ѝ обожател е колкото нея на възраст. "Роби" е намусен и отвратителен младеж и се държи зле с Дипър, но когато дойде Уенди... Та. Дипър използва карнавала, за да впечатли Уенди. Но всичко се обърква, когато тя поисква някаква плюшена играчка от неопределен вид. Дипър не улучва наредените чаши, а улучва накриво. Топката се връща и удря Уендипо окото. Тогава "мистър Роби", който това и чака идва и ѝ дава сладолед. И така те стават гаджета.П рез това време Мейбъл печели прасе и го кръщава Тромчо. Обиква го повече от себе си и е готова на всичко за него. Двамата с Дипър откриват машина на времето, собственост на Блендин Бландин, който е от бъдещето и работата му е да оправя времеви аномалии. Връщат се няколко пъти в 12:00, за да може Дипър и Уенди да станат гаджета. Но не става. Сетне Дипър открива един начин и успява,но това пречи на Мейбъл да си вземе Тромчо.

The Land Before Swine (епизод 18) Земята преди смолата[редактиране | редактиране на кода]

Мейбъл прави една от най-глупавите си постъпки и дава грижите за Тромчо на чичо си Стан. Това обаче не е добро решение, защото след това Тромчо е отвлечен от птеродактил. Добре, че чудовището оставя диря и така стигат до някаква сграда. Под нея има тайно подземие, където са оцелели динозаври (замразени в смола). Мейбъл разбира, че Стан я е излъгал, че е пазил Тромчо. Тя се ядосва на Стан и не му проговорва, докато не го вижда как спасява любимото̀ и прасе.

Gideon Rises (епизод 20) Гидеон се въздига[редактиране | редактиране на кода]

След като Бил не успява да открадне шифъра за сейфа на Стан, Гидеон използва динамит и се сдобива с нотариалния акт на Мистериозната шатра. Без никаква възможност да си върнат хижата, семейство Пайнс се пренася у Суз. Там,както се досещате, не е като в шатрата. Отчаян, Стан решава да изпрати близнаците обратно в дома им. Те обаче не успяват, тъй като жаждата за власт на Гидеон го изпраща при тях, заради мисълта,че имат дневник №1. За да спаси себе си и сестра си, Дипър се бори с Гидеон в неговия робот. В боя обаче машината се сгромолясва, но куката на Мейбъл спасява близнаците. Гидеон веднага обвинява Дипър и сестра му. Тъкмо да ги арестуват, и Стан се появява. Разкрива на жителите на Гравити Фолс, че "медиумът" ги е шпионирал чрез значки с облика му. Измамникът е изпратен в затвора, а семейство Пайнс си връща Мистериозната шатра.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

Skaryoke ( сезон 2 епизод 1) Страшно оке[редактиране | редактиране на кода]

Епизодът започва там от където свърши 1 сезон .Стан работи по портала и в монолога си вмята че е чакал 30 години . Виждаме станция на тайнитите служби която засича активността на портала. Мистериозната шатра е поправена след инцидента с Гидеон и обявява парти за завръщането си.Стан връща дневник N° 3 на Дипър след като го клонира на копирната машина.Агентите се появяват и разследват.Дипър им казва за паранормалната активност в града и агент Пауърс му дава визитка която Стан прибира. Дипър успява да звънне на агентите и за да им докаже,че съществата в дневника са истински,призовава зомбита.Те атакуват хората на партито и зомбират Сус. Зомбитата се опитват да охапят Дипър и Мейбъл но Стан ги спаси.Разкрива им че отдавна е знаел за всички неща и се е да ги предпази.Заедно успяват да надвият зомбитата след като ултравиолетова светлина попада върху дневника и разкрива тайни неща написани с някакво мастило.Сус все още е зомби но в книгата има лек за това. В края агентите се показват и агент Пауърс казва,че това е градът. И ще ги наблюдават.

Into The Bunker (епизод 2) В бункера[редактиране | редактиране на кода]

Дипър, Уенди, Мейбъл и Сус отиват в бункера на автора. Мейбъл вижда бележка на Дипър за Уенди и ги заключва. Те намират чодовище но един човек го побеждава. Той се представи за автора на дневника. Но той се оказва чудовище. Дипър и др. се опитват да вземат дневника от чудовището, но то се превръща в Уенди. Дипър не знае коя е Уенди и те му дават знак, и той разбира и наръгва чодовището. Мейбъл задейства машина която замразява чудовището. Уенди разбира, че Дипър я харесва и му казва, че е голяма за него. Сус открива компютъра на авторът.

The Golf War (Епизод 3)Голф войната[редактиране | редактиране на кода]

Дипър, Мейбъл, Сус и Стан решават да отидат на мини голф.Там Мейбъл среща нейния враг Пацифика Нортлест и я предизвиква на ,,голф война'' и губи, но иска реванш и с Пацифика се разбират да се срещнат в 00:00 часа. Мейбъл и Дипър отиват предварително за да се упражняват и срещат малки хора разделени на племена.Всяко едно племе помага на Мейбъл да спечели битката защото тя им е обещала стикер на който има нарисуван трофей , но после те се обединяват за да вземат стикера като разпорят стомаха на Мейбъл. Така Близнаците и Пацифика се обединяват за да избягат от малките хора.

Sock Opera (Епизод 4) Чорапена Опера[редактиране | редактиране на кода]

Дипър и Мейбъл отиват в библиотеката за да дешифрират паролата на лаптопа който Сус намери в бункера.Там Мейбъл вижда профисионален кукловод на име Гейб и се влюбва в него.Тя му казва, че е тя също e кукловод е той и отговаря, че иска да види нейно шоу.Тогава тя моли Дипър да и помогне.Той се съгласява и се опитва да дешифрира паролата в същото време.Вечерта докато Дипър продължава да дешифрира паролата се пита ,,Кой може да знае паролата'' тогава се появява Бил Шифър предлага на Дипър да му я каже, но с ослуга в замяна, Но дипър отказава.По-късно на лаптопа се изписва, че има има право на 2 минути иначе всичко ще се изтрие.Тогава се появява Бил и пак му предлага офертата.Когато Дипър го попитал какво иска, а той му отвърнал, че иска кукла и тогава Дипър се съгласява, а Бил му казва, че иска той да му е кукла.Тогава той чупи лаптопа и тръгва за да унищожи дневника. В края Мейбъл побеждава Бипър (Бил в тялото на Дипър) и унищожава цялата сграда като разочарова Гейб .

Soos and the Real Girl (Епизод 5) Сус и истинското момиче[редактиране | редактиране на кода]

Сус получава покана от своя братовчед Реджи за неговата сватба и баба му му предлага да си намери приятелка и да отиде на сватбата. След като съобщава на Дипър, Мейбъл и Стан новината те го водят в мола за да си намери момиче, а Стан за да намери място къде да изхвърли Голди (статуята на миньор). Пред кофата за боклук той вижда много деца да влизат в ресторант за пица с роботи. Междувременно, Сус и близнаците седят пред магазина за видео игри Сус вижда братофчет си Реджи, паникьосва се и влиза в магазина за видео игри и вижда една игра на име ,,Романтична Академия 7''. Когато той включва играта на екрана му излиза едно момиче на име Гифани. След дни игране Дипър и Мейбъл отиват да изкарат Сус от къщата си и го водят в мола и се качва в едно влакче, там той среща Мелъни и си орежда среща в ресторанта за пица с роботи, Гифани разбира и се вселява в единия от роботите и се опитва да унищожи тези които и пречат. Накрая Сус хвърля диска на Гифани и така тя загива. Малкият магазин за подаръци

Little Gift Shop of Horrors (Епизод 6) Малкия магазин за подаръци на ужасите[редактиране | редактиране на кода]

Един човек се изгубва и отива в мистериозната шатра. Там Стан му разказва 3 истории. За как Стан е без ръце, как Тромчо говори , и за глинени чодовища. Но човека не иска да си купи нищо и Стан му дава отвара и той припада. Така човека става експонат в мистериозната шатра.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Списък с епизоди на Тайните на Гравити Фолс

Сезон Епизоди Излъчване
Премиера Финал
1 20 15 Юни, 2012 (рекламно) (Флаг на САЩ САЩ)

29 Юни, 2012 (официално) (Флаг на САЩ САЩ)

10 Октомври, 2012 (рекламно) (Флаг на България България)

20 Октомври, 2012 (официално) (Флаг на България България)

2 Август, 2013 (Флаг на САЩ САЩ)

23 Ноември, 2013 (Флаг на България България)

2 Неизвестно 1 Август, 2014 (Флаг на САЩ САЩ)
13 Декември, 2014 (Флаг на България България)
Неизвестно

Шифъри[редактиране | редактиране на кода]

Забележка: В края на всеки епизод има странна фраза от букви или цифри. Това са тайни съобщения скрити в код, разрешими в пет начина. (Кодовете се разкодират с английската азбука)

Сезон 1

  • Първи: Код 'Три букви назад'. Ако вземете всяка буква от кода и я върнете три букви назад, ще получите съобщение, обикновено шега, свързана с епизода (Знае се, защото след началната мелодия има глас - пуснат обратно, казва 'Три букви назад'). Шифърът е по познат като "Шифър на Цезар".
  • Втори: Код 'Атбаш'. Ако вземете азбуката и я напишете обратно, а под нея напишете нормалната, ще получите този разбивач на кодове (Знае се, защото след началната мелодия има глас - пуснат обратно, казва 'Ей е равно на Зет' (A=Z)).
  • Трети: 'A1Z26'. Заместете цифрата с поредният номер в азбуката.
  • Четвърти: 'Комбиниран код'. Този код е смесен от два или повече кода.
  • Пети: 'Символен код'. Той се разкодирва чрез списък който показва кой символ на коя буква отговаря. Списъкът е показан от играта Gravity Falls Mystery Shack Attack. Той често се среща в дневниците.

Сезон 2

  • Шести: Бинарен Среща се само в Дневник №3 до страницата с "тайното леговище на авторът".
  • Седми: Шифър на Виженер Новият шифър за финалните надписи от сезон 2.

Списък с кодовете на Тайните на Гравити Фолс

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Година Награда Категория Награден (и) Резултат
2013 Annie Voice Acting in an Animated Television or Other Broadcast Venue Production Кристен Шаал като "Мейбъл Пайнс" за епизода "Капан за туристи" Спечелена
2013 Annie Production Design in an Animated Television or Other Broadcast Venue Production Иън Уоръл за епизода "Капан за туристи" Номиниран
2013 Teen Choice Award Choice TV: Animated Show - Номиниран

"Тайните на Гравити Фолс" в България[редактиране | редактиране на кода]

В България започва излъчване на 10 ноември 2012 г. от 10:00 по Disney Channel. Дублажът е сихронен в Александра Аудио. Сезон 2 започва на 13 декември 2014 в България.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]