Тикток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тикток
Tiktok logo text.svg
Видсоциална мрежа
РазработчикByteDance
Начална версияОт септември 2016 година. Пуснат в световен мащаб след сливането с Musical.ly на 2 август 2018 г.
Последна версия22.6.5
26 декември 2021
Операционна системаiOS, Android
Език на интерфейсамногоезичен (наличен в 40 езика)
Размер442,5 MB (iOS)
88,0 MB (Android)
Статусактивен
Вид софтуерсподеляне на видео
ЛицензБезплатно програмно осигуряване
Уебсайтtiktok.com
Тикток в Общомедия

„Тикток“ (известна като Douyin в Китай) е социална мрежа, позволяваща създаването на кратки забавни и танцови видеозаписи,[1] всеки от 15, 60, 180 или 300 секунди.

Стартирана през септември 2016 г. (тогава казваща се Musical.ly), платформата е водеща за споделяне на кратки клипове в Китай и става все по-популярна и в други страни, превръщайки се в едно от най-бързо развиващите се и изтегляни приложения. Главната ѝ аудитория са тийнейджъри. „Тикток“ е най-изтегляното приложение в Apple App Store от януари 2018 до сега.

Според изследванията на Sensor Tower нивата на ангажираност също са доста високи: потребителите прекарват средно по 52 минути на ден в това приложение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Социалната мрежа Douyin е стартирана от китайската компания ByteDance през септември 2016 г. Копие от нея за международния пазар по-късно е издадено под името „Тикток“. Това позволява на компанията да се развива в световен мащаб, без да нарушава законите в Китай.[2]

На 9 ноември 2017 г. ByteDance придобива социалната мрежа musical.ly и на 2 август 2018 г. я съчетава с „Тикток“.

Забрана в Индия[редактиране | редактиране на кода]

На 3 април 2019 г. върховният съд в Мадрас, изслушвайки ССИ, иска от правителството на Индия да забрани приложението, като сочи, че „насърчава порнографията“ и показва „неподходящо съдържание“. Съдът също така отбелязва, че децата и непълнолетните, които използват приложението, са изложени на риск да бъдат насочени към педофили. Освен това съдът иска медиите да не излъчват нито един от тези видеоклипове от приложението. Говорителят на „Тикток“ заявява, че те спазват местните закони и чакат копието на съдебната заповед, преди да предприемат действия. На 17 април и Google, и Apple премахват „Тикток“ от Google Play и App Store. Тъй като съдът отказа да преразгледа забраната, компанията заявява, че са премахнали над 6 милиона видеоклипа, които нарушават тяхната политика и насоки относно съдържанието.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мобилното приложение „Тикток“ позволява на потребителите да създават кратки клипове, които често включват музика. Към клипа могат да бъдат приложени редица ефекти – да бъдат забързани, забавени или редактирани с филтър. Филтър се нарича всеки визуален ефект, който, в повечето случаи посредством изкуствен интелект, подобрява клипа по креативен начин. Потребителите имат на разпложение голямо разнообразие от музикални жанрове и филтри. Те могат да редактират клипа, преди да го качат, и да споделят в други социални платформи.

Страницата ForYou в „Тикток“ е поток от видеоклипове, които се препоръчват на потребителите въз основа на тяхната активност в приложението. Съдържанието се генерира от алгоритъма на „Тикток“ в зависимост от това какъв вид съдържание е харесал съответният потребител или взаимодействал по някакъв друг начин – какво е търсил и други. Потребителите имат възможността да добавят клипове към любими или да изберат Not interested – че не са заинтересовани и не желаят да им се появява подобно съдържание в началната страница. „Тикток“ обикновено избира такива видеоклипове, които биха се харесали на потребителя. Потребителите и тяхното съдържание могат да бъдат излъчени на страницата ForYou само ако са навършили 16 години съгласно правилата на „Тикток“. Потребителите под 16 години няма да се показват в страницата ForYou, страницата със звуци или под каквито и да било хаштагове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ltd, Guiding Media Pvt. Top 10 TikTok (Musical.ly) App Tips and Tricks. // Guiding Tech. 2 октомври 2018. Посетен на 20 ноември 2018.
  2. Forget The Trade War. TikTok Is China’s Most Important Export Right Now.. // Buzz Feed News. 16 май 2019. Посетен на 24 май 2019.