Томичукалата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Томичукалата“
The Tommyknockers
Други имена Томинокърс
Автор Стивън Кинг
Първо издание 1988 г.
САЩ
Оригинален език английски
Жанр ужаси
Предходна Тъмната кула ІІ: Трите карти
Следваща Тъмната половина
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

„Томичукалата“ (на английски: The Tommyknockers) е роман на ужаса на Стивън Кинг.

Публикуван е за пръв път през 1988 г. в САЩ. Авторът работи по него от 19 август 1982 г. до 19 май 1987 г. В България първоначално е отпечатан под наименованието „Томичукалата“,[1][2][3][4], но съществува издание и със заглавието „Томинокърс“[5]. Разпространява се от издателство „Плеяда“ (1993 и 2005), а изданието от 2014 г. е на издателство „Бард“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Всичко започва на 21 юни 1988 г., когато Робърта „Боби“ Андерсън решава да се поразходи в наследения от чичо си имот край малкото градче Ню Хейвън, щата Мейн. Тя буквално се спъва в заровеното в земята малко парче метал, което по-късно ще доведе самия ужас в малкото градче. Боби, която се опитва да забрави миналото си и да се радва на настоящия си живот като успяла писателка на романи за Дивия запад, е буквално обладана от мисълта да изкопае малкото парче вибриращ метал. Но скоро тя осъзнава, че малкото парче метал въобще не е малко, нито е обикновено. Под земята се крие нещо огромно и не от този свят, паднало край малкото градче много преди тук да се заселят хора. Скоро Боби разбира защо в гората, в която е погребан металът, се случват толкова много странни и кървави инцидентни. Хора, прекарали живота си в Ню Хейвън, изгубват ориентация само на няколко метра навътре сред дърветата, залуталите се губят зъбите си, а случайните жертви по време на лов са прекалено много. С напредването на разкопките около странното парче метал хората в Ню Хейвън започват да се променят.

Пластмасов Исус казва на Ребека Полсън, че нейният мъж Джо ѝ изневерява, и я научава как да сглоби малък уред, който прикрепва към телевизора. Но тя няма представа, че Той иска да ѝ даде урок, който гласи „лъжата е лошо нещо, Бека“. А резултатът е ужасяващ.

Малкият Хили Браун иска да бъде магьосник и се научава да прави истински магии. С помощта на малко устройство, което сглобява без сам да знае как, прави фокус, който го праща в болницата, а малкото му братче Дейвид – на едно много, много далечно място, наречено Алтаир-4.

Рут Маккосланд е корава жена, която е изгубила съпруга си, но това не я отклонява от пътя, избран от нея. Тя е констабълът на Ню Хейвън и се грижи за всички и всичко. Макар и пълен със скрита мъка по починалия и от рак съпруг, нейният живот продължава… поне докато куклите, които колекционира с такава страст, не ѝ проговарят. В поредния пристъп на умопомрачение Рут сглобява няколко странни устройства, напъхва ги в куклите… и взривява часовниковата кула заедно със самата себе си.

А Боби продължава да работи. Тя копае все повече и повече, откривайки, че малкото парче метал е част от нещо много по-голямо. Но тя е спряла да мисли от седмици. Не се храни, не се къпе, дори забравя за собствения си цикъл и същевременно пише новия си роман от километри разстояние. Тогава се появява Джим Гардънър – непоправим пияница, неуспял поет и луд еколог, претърпял на младини тежък инцидент със ски, станал причина една малка метална плочка да се озове в черепа му. Много скоро Джим научава, че работата на Боби влияе на всички жители на градчето, а те вече не само осъзнават всичко това, но и не се опитват да се противопоставят. До неотдавна кротките хора се превръщат в същества, за които има само една цел – това, което е скрито под гората на Ню Хейвън от хилядолетия, да бъде изкарано на бял свят. А на техния път стои само Джим, който трябва да се справи дори с Робърта, защото „Старата Неусъвършенствана“ Боби отдавна я няма.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кинг, Стивън. Томичукалата. Книга първа. Корабът в земята. София, ИК „Плеяда“, 1993. ISBN 954-409-088-6.
  2. Кинг, Стивън. Томичукалата. Книга втора. Сказание за Хейвън. София, ИК „Плеяда“, 1993. ISBN 954-409-088-6.
  3. Кинг, Стивън. Томичукалата. Книга трета. София, ИК „Плеяда“, 1993. ISBN 954-409-088-6.
  4. Томичукалата, сайт на издателство „Бард“
  5. Стивън Кинг Архив на оригинала от 2013-06-21 в Wayback Machine., сайт на Издателство „Плеяда“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]