Сияние (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сияние.

Сияние
The Shining
Stanley Kubrick The Exhibition - TIFF - Shinning (16215970687).jpg
Автор Стивън Кинг
Първо издание 1977 г.
САЩ
Оригинален език английски
Жанр хорър
Вид роман
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

„Сияние“ (на английски: The Shining) е роман на ужасите на Стивън Кинг. Книгата е издаденa през 1977 г. и е третата му публикувана творба. Има огромен успех и утвърждава писателя като един от най-добрите в жанра.

История[редактиране | редактиране на кода]

Джак Торънс е алкохолизиран писател. Предлагат му сезонна работа на пазач в затворения през зимата хотел Панорама в Скалистите планини, Колорадо, той приема и отива там с жена си и малкото си момченце, Дани. Не след дълго, след като семейството остава само в хотела, надареният с телепатични способности Дани започва да вижда странни неща — духове и смразяващи неща от миналото на мястото, а Джак губи контрол над собствената си личност...

В киното[редактиране | редактиране на кода]

През 1980 г. Стенли Кубрик прави едноименната екранизация на „Сияние“ с участието на Джак Никълсън в ролята на Джак Торънс.

През 1997 Стивън Кинг заявява, че киноверсията не е точно по романа му и много съществени неща са пропуснати. По настояване на Кинг е направен минисериал с участието на Стивън Уебър в ролята на Джак Торънс. Сериалът така и не достига популярността на версията на Кубрик.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]