Томор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Томор
Zhepë - Mapillary (5lHHx1Z6Hp-8z54qgfecMg).jpg
Reliefkarte Albanien.png
40.7092° с. ш. 20.1417° и. д.
Местоположение на картата на Албания
Общи данни
Местоположение Флаг на Албания Албания
Надм. височина 2480 m
Томор в Общомедия

Томор (на старобългарски: Томорица)[1] е планинска верига в централна Албания, която е разположена между долините на реките Девол и Осум. Най-високата ѝ точка е 2480 метра. В подножието на източната част на планината се намира град Берат. Планината Томор е национален парк.

Йоан Скилица нарича покрай крепостта Копринища в полите ѝ планината Врохот, т.е. „върхът“. [2]

Според легендата Томор и Шпирагу били двама братя гиганти, които се влюбили в една и съща красива девойка и започнали да се бият помежду си за нея. Богът ги наблюдавал и като се разсърдил ги превърнал в камъни. Момичето много се огорчило и започнало да плаче, а от сълзите ѝ потекла реката Осум, която разделя и до днес двете планини.

В 1018 г. от Копринища, под планината Томор, българският цар Пресиян II, с братята си Алусиан и Арон, оказва последната съпротива на Първата българска държава срещу Византия, но е принуден да се предаде на Василий II. В крепостта на Успение Богородично е коварно заловен и ослепен от византийския стратег Евстатий Дафномил и неговите приближени войводата Ивац.

Планината Томор от височините над Елбасан

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Добрев, Петър. Сто години слепота – по Афанасий Селишчев (Славянското население на Албания). ИК „ГАЛИК“, ISBN 954-582-004-7, 2006.
  2. Николов, Г. Централизъм и регионализъм в ранносредновековна България (края на VII – началото на XI в.), Академично издателство „Марин Дринов“, София 2005, ISBN 954-430-787-7, стр. 175