Уикипедия:Поведение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:ПОВЕДЕНИЕ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Тази страница съдържа кратки практични препоръки за поведението в Уикипедия. Въпреки че тя не представлява сама по себе си правило, съветите в нея са базирани на съществуващите правила, затова на практика е задължително да ги следвате. Имайте предвид, че при системни нарушения на правилата, а в някои по-сериозни случаи, като например при отправяне на заплахи, дори още при първо нарушение, може да се окажете блокирани, включително и безсрочно.

Препоръките[редактиране на кода]

Не коментирайте редактори[редактиране на кода]

Ако смятате, че някой от останалите редактори е идиот или е направил нещо идиотско, не казвайте „ти си идиот!“. Дори не казвайте „поведението ти е идиотско!“ или „редакцията ти е идиотска!“. Вместо това обяснете какво конкретно в поведението или изказаните мнения на другия човек представлява проблем и защо смятате, че то е проблем. Това насърчава конструктивното търсене на решения, вместо междуличностните обяснения, които нерядко прерастват в отблъскващи препирни.

Бъдете цивилизовани[редактиране на кода]

Бъдете цивилизовани при всякакви обстоятелства. Ако някой друг се държи нецивилизовано, не отвръщайте „със същото“. Ако някой провокира вас или другиго, запазвайте хладнокръвие. Във всички тези случаи правилното е да уведомите администраторите, които имат правомощията да следят за спазване на правилата, а при необходимост и да лишават нарушителите от възможност да продължават да го правят.

Дори да сте абсолютно убедени в правотата си, проявявайте уважение към опонентите си. Освен когато не става дума за очевидни факти, използвайте по-често думи като „според мен“, „по мое мнение“, „от моя гледна точка“, които подчертават, че изказвате своето мнение, а не говорите от позиция на някакъв авторитет – никой в Уикипедия няма „последната“ дума, дори администраторите.

Избягвайте морализаторството и въобще надменното поведение, включително пред новодошли редактори.

Бъдете конструктивни[редактиране на кода]

Ако е възникнал проблем или не сте съгласни с нещо, не търсете „виновни“. Помислете как може да бъде решен проблемът. Обсъдете го с останалите редактори. Вижте как гледат те на нещата. Наложете си да погледнете на ситуацията и през техните очи и вижте какво конструктивно можете да извлечете от техните мнения. Опитайте се да формулирате предложение, което да бъде еднакво „неприятно“ за всички – или поне за тези, които са изказали конструктивни мнения – така че никой добросъвестен редактор да не се чувства пренебрегнат. Не си поставяйте за цел да наложите вашето виждане на всяка цена. По-скоро вижте за себе си възможност да направите предложението си още по-добро, възползвайки се от мненията на вашите колеги. „Две глави мислят по-добре от една“ – помнете това.

Бъдете добронамерени[редактиране на кода]

Дори когато ви изглежда, че хората правят неща злонамерено или поради глупост или некадърност, помислете дали пък не е възможно от тяхна гледна точка нещата да са правилни. Или дали е възможно да сте не разбрали правилно думите им или да сте разтълкували погрешно поведението им. Не забравяйте, че особено в онлайн среда, където сме лишени от ключови за комуникацията сигнали като интонацията на гласа, жестовете, мимиката и дори, ако щете, „химията“, вероятността да изтълкуваме погрешно думи или поведение на други хора нараства значително.

Бъдете коректни[редактиране на кода]

Не отправяйте обвинения към редактори, освен ако нямате достатъчно сериозни доказателства, с които да подкрепите твърденията си. Въпреки че поначало не трябва да коментирате други редактори и че винаги трябва да се стремите да бъдете конструктивни, понякога хората около нас наистина могат да бъдат недобросъвестни и ако го забележите, това не трябва да се премълчава. Но е задължително да имате добри мотиви, с които да обосновете обвиненията. Ако нямате сериозни доказателства, поставете въпроса деликатно. Ако изглежда, че останалите редактори не са на вашето мнение, приемете, че е възможно и просто да сте сбъркали.

Помнете защо сме тук[редактиране на кода]

Въпреки че всеки от нас работи в Уикипедия с различни мотиви, обединяваща е целта ни да създадем свободна енциклопедия. Тази цел стои над всички останали наши мотиви и трябва да бъде ръководеща във всичките ни действия. Ако трябва да избирате между това, което ви се иска на вас, и това, което е добро за Уикипедия, изберете доброто за Уикипедия. Ако това, което ви се иска, изглежда несъвместимо с добруването на Уикипедия, значи може би просто е добре да потърсите място, което по-добре съответства на вашите стремежи.

Вижте също[редактиране на кода]