Фарид Мамедов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фарид Мамедов
азербайджански певец
Роден
30 август 1991 г. (32 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментивокал
Активностот 2000 г.
Семейство

Уебсайт
Фарид Мамедов в Общомедия

Фарид Мамедов, изписван и като Фарид Мамадов (род. 30 август 1991 в Баку, Азербайджан), е азербайджански певец, представил страната си на „Евровизия 2013“ с песента „Hold Me“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Творчеството на Фарид е повлияно от азербайджанската народна музика, но и от други стилове – соул, джаз и поп. По соул и джаз се увлича на осемгодишна възраст. Повлиян и от Стиви Уондър[2], певецът изпълнява негов голям хит на първия си концерт – „I Just Called to Say I Love You“. Проявява се и като композитор.

Фарид побеждава на азербайджанския национален финал за избор на песен за „Евровизия“ с романтичната балада „Hold Me“. Песента е написана от Димитрис Контопулос – автор и на други евровизионни песни, композирани за Ани Лорак, Сакис Рувас, Анастасия Стоцкая. Изпълнението му е високо оценено както от телевизионните зрители, така и от журито. На финала на „Евровизия“ заема 2-ро място с 234 точки.

Извън сцената[редактиране | редактиране на кода]

Освен по музиката, Фарид Мамедов се увлича и по спорта. Занимава се сериозно с класическа (гръко-римска) борба, която се явява един от най-популярните спортове в Азербайджан. Упражнява и бойното изкуство „капоейра“.[3] Майката на Фарид е сребърна медалистка по гимнастика, а баща му – джудо мастер. Родителите му също обичат музиката: майка му свири на пиано, а баща му свирил в рок група.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]