Фердинанд фон Рихтхофен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фердинанд фон Рихтхофен
немски географ

Роден
Починал
Научна дейност
Област География
Фердинанд фон Рихтхофен в Общомедия

Барон Фердинанд Паул Вилхелм фон Рихтхофен (на немски: Ferdinand Paul Wilhelm von Richthofen) (5 май 1833 - 6 октомври 1905) известен немски географ и изследовател. Считан е за родоначалник на геоморфологията и за пръв път използва термина път на коприната (Seidenstraße) в изследователските си трудове относно Китай. Автор на еоличната хипотеза за произхода на льоса, президент на Берлинското географско дружество от 1873.

Образованието си получава в университетите в Бреслау и Берлин.

От 1856 до 1860 провежда геоложки изследвания в Тирол, Трансилвания и Северна Унгария.

През 1860-1862, заедно с пруското посолство посещава Филипините, Ява, Тайван, Сулавеси, Тайланд, Бирма и Япония. След това от 1862 до 1867 провежда експедиция в САЩ в планината Сиера Невада.

През 1868 Рихтхофен отново се връща в Източна Азия и до 1872 се занимава с изследването на Китай. Изходен пункт на пътуването му е Шанхай, откъдето провежда седем пътешествия като обикаля 13 от 18 провинции на Китай. Най-важните се явяват третото (1869) - през Шандун и Южна Манчжурия, петото (1870) - през Централен Китай от Кантон до Пекин и последното (1871-1872) - по Северен и Западен Китай. Това негово пребиваване в Китай раздвжва и съживява географията с нови идеи, разкривайки вътрешните връзки между геоложкия строеж на скалите, релефа, климата, растителния и животинския свят, гъстотата на населението, икономическата дейност на човека и неговата култура въобще. Благодарение на това всестранно изучаване на света, което е направено за пръв път в Китай от Рихтхофен, като някои негови части са проучени по-добре от която и да е европейска държава. Особено добре са проучени планинските ландшафти на Северен Китай, льосовите тераси на Хуанхъ, провинция Шандун и изпъстреното със заливи югоизточно крайбрежие на Китай. С всичките свои изследвания Рихтхофен полага началото на нова наука – геоморфология.

След завръщането си в Европа през 1873 е избран за президент на Берлинското географско дружество, пост който заема до смъртта си. През 1875 става редовен професор в университета в Бон, от 1883 - в Лайпциг, а от 1886 - в Берлин, където разгръща плодотворна педагогическа дейност. Живо препоръчва на географите провъзгласената от него геоморфология да се стремят да приемат нейните методи при своите изследвания. Определя географията като наука за компонентите на земната повърхност и тяхното взаимодействие. В работите си по антропология се изявява като представител на вулгарния географски материализъм.

Организира основаването на Института по океанология в Берлин и коренно преустройва работата в Берлинското географско дружество, на което е президент. Умира в Берлин на 6 октомври 1905 на 73-годишна възраст.

Неговото име носят:

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • China, Ergebnisse eigener Relsen und darauf gegründeter Studien (Bd 1, 2, 4, 1877-83, Bd 3, 1912, под заглавие - Das südliche China);
  • Aufgaben und Methoden der heutigen Geographie (1883);
  • Atlas von China (1885);
  • Führer für Forschungsreisende (1886);
  • Geomorphologische Studien aus Ostasien (Bd 1-5, 1900-1903).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Аветисов, Г. П., Имена на карте Арктики. http://www.gpavet.narod.ru/
  • Географы и путешественики. Краткий биографический словарь, М., 2001 г., стр. 396-398. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2789255/
  • Панайотов, И. и Р. Чолаков, Календар на географските открития и изследвания, София, 1989 г., стр. 85-86. http://www.hralupa.com/index.php?act=viewProd&productId=847
  • Щукина, Н. М., Как создавалась карта Центр. Азии. Работы русских исследователей ХІХ и начале ХХ в., М., 1955 г.
WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Ferdinand von Richthofen“ в Уикипедия на немски (автори).