Хосе Андраде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хосе Андраде
Лична информация
ПрякорФутболният музикант, черното чудо
Роден
Хосе Леандро Андраде
22 ноември 1901 г.
Починал5 октомври 1957 г. (55 г.)
Монтевидео, Уругвай
Ръст180 см
ПостПолузащитник
Юношески отбори
Мирамар Мисионес
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1921
1921–1923
1924–1930
1931–1935
1936
1936
1936
1937
Мирамар Мисионес
Бела Виста
Насионал Монтевидео
Пенярол
Атланта
Архентинос Хуниорс
Бела Виста
Насионал Монтевидео
?
71
105
88
2
21
?
17
(?)
(7)
(29)
(3)
(3)
(0)
(?)
(0)
Национален отбор
1923–1930 Уругвай34(1)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .
Хосе Андраде в Общомедия

Хосе Андраде (на испански: José Andrade) е уругвайски футболист, полузащитник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хосе Андраде е роден през 1901 г. в град Салто. Майка му е аржентинка. Бащата, който най-вероятно е Хосе Игнасио Андраде, е включен в акта за раждане само като свидетел. По времето на раждането му, Хосе Игнасио, експерт по африканска магия, вече е на 98 години и емигрира от Бразилия във времето, когато робството процъфтява там.[1]

В ранна възраст Хосе се премества в квартал Палермо на Монтевидео и е отгледан от леля си. Преди въвеждането на професионализма във футбола, той работи като музикант по карнавали, където свири на барабани, цигулка и тамур, както и чистач на обувки и продавач на вестници.

Андраде в бар в Амстердам, 1928 г.

Андраде с виртуозната си игра и техниката да управлява топката, покорява европейската публика на Олимпиадата през 1924 г. в Париж. Френската преса му дава прякорите „Черно чудо“, „Черната перла“, както и „Футболният музикант“. През 1928 г. той печели втори път с олимпийския отбор на европейска земя, в Амстердам.

Андраде играе на позицията на крайния полузащитник. Преди победоносното Световно първенство през 1930 г. получава тежко нараняване, което почти довежда до края на кариерата му, но успява да се възстанови навреме и взима участие в турнира.

След въвеждането на професионализма, той вече не е на футболните стандарти и в състояние да се адаптира към новите изисквания, а през 1937 г., след като сменя няколко клуба, завършва кариерата си.

През 1950 г. Хосе Андраде е поканен за почетен гост на Световното първенство в Бразилия. Неговият племенник - Виктор Родригес Андраде става световен шампион в този турнир и е един от лидерите в състава на Уругвай.

През 1956 г. журналистът от Западна Германия Фриц Хаке търси Андраде цели 6 дни и накрая го открива. Той живее в малък апартамент в бедната част на Монтевидео и страда от алкохолизъм, като дори не е в състояние да отговаря на въпросите му. Хосе Андраде умира от туберкулоза година по-късно в приюта за бедни „Пинейро дел Кампо“.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Отборни[редактиране | редактиране на кода]

Насионал Монтевидео
Пенярол

Международни[редактиране | редактиране на кода]

Уругвай

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. In praise of athletic beauty. 249-251, Harvard University Press, 2006


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Андраде, Хосе Леандро“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​