Хризип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за древногръцкия философ. За персонажа от древногръцката митология вижте Хризип (митология).

Хризип 
древногръцки философ

Роден
Починал
Философия
Регион Западна философия
Епоха Антична философия
Школа Стоицизъм
Хризип в Общомедия

Хризип от Соли в Киликия, 280 - 207 г. пр.н.е. е стоически философ от епохата на Старата стоа. Той се отличава с изключително по своя обем творчество и допълва и доразвива осезаемо идеята на стоицизма. За него се казва че има седемстотин и пет книги, уви неоцелели до днес. За живота на древния философ се знае твърде малко. Хризип отрасва в Тарсус, където се запознава с философията. След загубата на завещаното му наследство се премества в Атина, където става ученик на Клеант, впечатлен от стоическото учение.

Именно Хризип прави стоицизма систематичен и педантичен. Твърдял, че единствено Зевс, Върховният огън, е безсмъртен. Всички останали богове, включително слънцето и луната, са родени и смъртни. За него се казва, че смятал, че Бог няма пръст в причиняването на зло, но не е ясно как е успявал да съвмести това с детерминизма подържан от стоиците. Навсякъде, където се занимава със злото, той прилага метода на Хераклит, като твърди, че противоположностите се предполагат една друга и доброто без зло е логически невъзможно.

Хризип твърдял, че добрият човек е винаги щастлив, а лошият — нещастен и че щастието на добрия човек не се отличава по нищо от Божественото. Хризип твърди, че само душите на мъдреците надживяват смъртта. Хризип разработва една обстойна теория на познанието като общо емпирична и основаваща се на усещането, макар и да предполагали някои идеи и принципи, които смятали за consesus gentium (общоприето от хората).