Цанг Ньон Херука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя · Бодонг
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Палийски канон
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Цанг Ньон Херука (1452 – 1507) е Тибетски Будистки Лама от линията Кагю, а също и писател, важен биограф на Миларепа. Цанг Ньон Херука се смята за основоположник на агиографична литературна школа, тъй като много от основните му ученици също остават в историята като автори на биографии на Тилопа, Наропа, Речунгпа, на самия Цанг Ньон, както и на други учители[1]. Днес той е най-известен с биографичната „Животът на Миларепа“ и сборниците „Стоте хиляди песни на Миларепа“ и песните на Марпа Преводача. Тези книги са интересни както като Тибетска литературна класика, така и като важни произведения от приемствеността на школата.

Цанг Ньон Херука е един „лудите йоги“ на Тибет, известни с това име заради ексцентричния си начин на живот и високата си реализация. Като млад бива ръкоположен за монах, но на двадесет години връща обетите си започва интензивна практика под ръководството на тантрични майстори от различни школи.[2] Негов първи учител е Шара Рабджампа Сандже Сенге (1427 – 1470), който го въвежда в устната приемственост на Кагю.[3] Цанг Ньон Херука прекарва години на самотна медитация в планините Цари, където са медитирали много от майсторите на Кагю. Пребивава също за три години в манастира Пелкор Чоде в Гянце в изучаване на тантрите. Оттогава насетне до края на живота си той е скитащ йогин и никъде не се задържа трайно.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Андросов В.П., Леонтьева Е.В.. Марпа и история Карма Кагью. Жизнеописание Марпы переводчика в историческом контексте школы Карма Кагью. Россия, Открытый Мир, 2009. ISBN 978-5-9743-0134-6. с. 23.
  2. The Life of Milarepa, Gtsan-Smyon He-Ru-Ka, Tsangnyon Heruka, Andrew Quintman, Donald S. Lopez, Jr. src – Introduction.
  3. Biography of Tsangnyön Heruka

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]