Цветко Узунов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Цветко Узуновски)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цветко Узунов
Цветко Узуновски
югославски политик

Роден
Починал
1994 г. (77 г.)

Цветко Николов Узунов (Узуновски) – Абаз (на македонска литературна норма: Цветко Узуновски - Абаз) е югославски комунистически партизанин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 декември 1916 година в село Царев двор. Влиза в комунистическото движение през 1934 година. На 18 юни 1937 година пристига в Испания от Югославия[1], където до 1939 г. участва в Испанската гражданска война. Там е служи в ТАРТ – батарея „Коларов". След падането на Испанската република, Узуновски е изпратен в концентрационен лагер във Франция до 1941 г.

През септември 1941 година става член на Покрайненския военен щаб на Македония. Влиза в конфликт с Бане Андреев и създава временен областен комитет, който застава на проюгославски позиции и заедно с Кузман Йосифовски и Борко Темелковски извземат функциите на лигитимния Покрайненския комитет на Македония[2]. От пролетта на 1943 г. е политически комисар в генералния щаб на НОВ И ПОМ. След формирането на Комунистическата партия на Македония през март 1943 година е избран за член на Централния ѝ комитет. Делегат е на второто заседание на АВНОЮ. Участва на първото заседание на АСНОМ, където е избран и за член на неговия президиум.

След края на Втората световна война е пръв началник на УДБА, а от 1946 до 1953 г. е министър на вътрешните работи на Социалистическа република Македония. След това е член на Изпълнителния съвет на СРМ и член на Съюзния изпълнителен съвет на Югославия.

Негова восъчна фигура е поставена в Музея на македонската борба в Скопие[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония