Борко Темелковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борко Темелковски
Борко Темелковски
югославски партизанин

Роден
Починал
20 ноември 2001 г. (81 г.)
Партия Югославска комунистическа партия

Борис Йорданов Темелков или Борко Темелковски с псевдоним Лилякот (на македонска литературна норма: Борко Темелковски) е югославски партизанин и деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 декември 1919 година в град Прилеп. През 1939 година става член на ЮКП и секретар на Местния комитет на ЮКП. През август 1942 година инструктора на ЦК на ЮКП Добривое Радославлевич подготвя новия областен комитет в лицето на Кузман Йосифовски, Борко Темелковски, Мара Нацева и Страшо Пинджур, който измества легитимния Покрайненски комитет на Македония[1]. През 1943 година става секретар на III Окръжен комитет на МКП. Отделно от това влиза в Главния щаб на НОВ и ПОМ. В доклад до щаба на македонските партизани от 4 юли 1943 признава, че населението в зоната му (Тиквеш и Гевгелийско) е „българофилско“, местното общество се отнася към материалните трудности, с които се сблъсква, като към причинени от войната, а не от „грабителската“ политика на „българския фашистки окупатор“, населението третира партизанското движение като излишно и вредно, като особено враждебно е селското население, преследвало партизаните със селски милиции, а при проникване в определено село мъжете са се криели, и са излизали само жени. Самите партизани пък са били деморализирани, две трети от тях са били без боен опит, отстъпвали са безредно и дори панически, настъпвали са неопитно, не са се подчинявали на заповедите, нямало е боен ред, а 8 души дори дезертират още при първата акция.[2]

Делегат е на Първото заседание на АСНОМ. След Втората световна война влиза в редици висши държавни и политически постове в Югославия и Социалистическа република Македония като член на ЦК на МКП и ЦК на ЮКП, член на Събранието на СРМ и на Съюзното събрание на Югославия, председател на съюза на синдикатите на Македония и на Съюза на борците от НОВМ. Бил е член на Изпълнителния комитет на СФРЮ в периода 29 юни 1963 и 18 май 1967 с ранг на министър[3]. Има военно звание полковник от резерва към ЮНА и е обявен за Народен герой на Югославия[4].


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония