Гьоре Дамевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гьоре Дамевски
Ѓоре Дамевски
югославски партизанин

Роден
Починал
1995 г. (72 г.)

Гьоре Симов Дамевски с псевдоним Боксерот (на македонска литературна норма: Ѓоре Дамевски - Боксерот) е югославски партизанин, политик и деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 януари 1922 година в град Прилеп. Ръководи стачки на тютюневи работници, за което е арестуван от сръбската полиция. През 1941 година става член на ЮКП и е арестуван от българската полиция. Лежи в затворите в Битоля, Скопие, Бургас и Перник. През 1943 година става партизанин и картечар. После е помощник-политически комисар на чета и батальон в първа македонско-косовска ударна бригада. По-късно е политически комисар на батальон на втора македонска ударна бригада, на първа македонска ударна бригада и четиридесет и девета и петдесета македонски дивизии на НОВЮ. След Втората световна война завършва висша управленска школа в Скопие. Става член на ЦК на МКП. Депутат е в Републиканското и Съюзно събрание. Носител е на Партизански възпоменателен медал 1941 година. На 29 ноември 1953 година е провъзгласен за народен герой на Югославия.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 425. (на македонска литературна норма)