Първа македонско-косовска ударна бригада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първа македонско-косовска ударна бригада
Информация
Паметник на бригадата в село Белчища
Формиране на Първа македонско-косовска бригада, 1943

Първа македонско-косовска пролетарска ударна бригада е комунистическа партизанска единица във Вардарска Македония и Егейска Македония, участвала във въоръжената комунистическа съпротива във Вардарска Македония по време на Втората световна война.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Създадена е на 11 ноември 1943 година в село Сливово. Състои се от батальона „Мирче Ацев“, Кичевския батальон, Първи косовски-метохски батальон „Рамиз Садику“ и втори косовски-метохски батальон „Борис Вукмирович“ и числи около 700 души. Бригадата има интернационален състав, като в нейните редове се бият македонци, албанци, сърби (масово[1]), черногорци, словенци и италианци, а по-късно и руснаци. Първи командир е Петър Брайович, а политически комисар Мита Милкович. Води сражения с германски части и сили на Бали Комбетар, както и срещу български части в Крушевско, Ресенско и Охридско, след което с Главния щаб на НОВ и ПОМ се започва да се изтегля през Галичица в Мъгленско на 5/6 декември 1943 година. В Герман на 11 декември към бригадата се присъединява Народоосвободителен батальон „Стив Наумов“, а във Фущани на 18 декември един от батальоните на бригадата се прехвърля в новосформираната Втора македонска ударна бригада.

Първата македонско-косовска ударна бригада участва в така наречения Февруарски поход в началото на 1944 година и изминава 300 км. При село Богомила бригадата е обкръжена от армия, полиция и контрачети и само малки групи партизани успяват да се спасят. Разбити са също и Втора македонско-косовска ударна бригада и отряд с главния щаб на бригадата са разбити край Брегалница. Жертвите на партизаните възлизат на повече от 1500 души[1].

В Долно Родиво на 12 април се разделя на група македонски и група албански батальони, заминава за Дебърца и води сражения с български и германски части в между 29 април-5 май 1944 година в Охридско и Кичевско. След това се включва в Пролетната офанзива от 8 май до 4 юни в западна Вардарска Македония. От групата на македонските батальони на 8 юни 1944 година е създадена Първа македонска ударна бригада, а от косово-метохските на 28 юни 1944 година – Първа косовско-метохска ударна бригада[2].

Бригадата е обявена за XV пролетарска и е наградена с ордените „Народен герой на Югославия“, „Народно освобождение“ и „Братство и единство“ с венци[3][4].

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Мичев, Добрин. Партизанското движение във Вардарска Македония, 1941 – 1944
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1210. (на македонска литературна норма)
  3. Војна енциклопедија, Београд 1975. година
  4. Народни хероји Југославије, Младост, Београд, 1975. година
  5. Македонска Војска 1944-1945-Марјан Димитријевски