Вера Ацева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вера Ацева
Вера Ацева
партизанка

Родена
Починала
Партия Югославска комунистическа партия
Вера Ацева в Общомедия
Оторизиране на Вера Ацева от Президиума на АСНОМ с подписите на Методи Андонов Ченто и Любчо Арсов, 8 октомври 1944 г.

Вера Дончева Ацева – Доста (на македонска литературна норма: Вера Ацева - Доста) е югославска комунистическа партизанка и народен герой на Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вера Ацева е родена на 24 ноември 1919 година в село Ореовец край Прилеп. Братова внучка е на войводата от ВМОРО Мирче Ацев, а нейния брат Мирче Ацев е също югославски партизанин.

Вера Ацева става член на ЮКП през 1940 година и след разгрома на Кралска Югославия през Втората световна война се включва във въоръжената съпротива във Вардарска Македония. Участва в нападението срещу българското полицейско управление в Прилеп на 11 октомври 1941 година с Прилепския партизански отряд „Гоце Делчев“, след което минава в нелегалност[1]. Избрана е за заместник-комисар по политическите въпроси на Първа македонско-косовска бригада, създадена през 1943 година. През август 1944 година става политически секретар на трети и четвърти областни комитети на Македонската комунистическа партия и участва на първото заседание на АСНОМ.

След формирането на Социалистическа Република Македония Вера Ацева влиза в управлението на държавата. Член е на правителството, на Федералния изпълнителен комитет, депутат в събранията на СР Македония и СФР Югославия. През 1948 година е кмет на Скопие. През 1960 година Вера Ацева влиза в конфликт с Лазар Колишевски, тогава секретар на съюза на комунистите на Македония. Обвинява го, че заедно с Видое Смилевски - Бато взимат неправомерни решения извън Изпълнителния съвет на СРМ. На заседание от 18 октомври 1960 година Александър Ранкович подкрепя Колишевски и Смилевски и Вера Ацева е принудена да се оттегли от управлението. Премества се да работи в Белград. Умира на 10 ноември 2006 година в Скопие.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Добрин. Партизанското движение във Вардарска Македония, 1941-1944
  2. Народни хероји Југославије, „Младост“, Београд, 1975 година.
     Портал „Македония“         Портал „Македония