Кузман Йосифовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кузман Йосифовски
Кузман Јосифовски
югославски партизанин
лична карта
лична карта

Роден
1915 г.
Починал
1944 г. (29 г.)
Кузман Йосифовски в Общомедия

Кузман Цветанов Йосифовски – Питу (на македонска литературна норма: Кузман Јосифовски - Питу) е югославски комунистически партизанин и народен герой на Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кузман Йосифовски е роден на 23 юни 1915 година в Прилеп. Баща му, Цветан Йосифов, е от село Велмевци, преселник в Прилеп, а майка му, Левтерия Чкатрова е първа братовчедка на Йордан и Димитър Чкатрови.[1] Брат му Аспарух Йосифовски и сестрите му Мара Йосифовска - Гюрга и Стефанка Йосифовска - Прохаска също участват в партизанското комунистическо движение във Вардарска Македония[2].

Родната къща на Йосифовски, днес Мемориален музей „Кузман Йосифоски – Питу“

Завършва основното си образование в родния си град, а средното в Битоля. Следва в Белградския университет и се присъединява към ЮКП през 1938 година[3]. През 1939 година става секретар на Местния комитет на ЮКП за Прилеп, но поради несъгласност с политиката на Методи Шаторов е изключен от Покрайненския комитет на комунистическата партия, като скоро след това е реабилитиран.

След колапса на Кралство Югославия по време на Втората световна война се включва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония. През август 1942 година инструктурът на ЦК на ЮКП Добривое Радославлевич подготвя новия областен комитет в лицето на Кузман Йосифовски, Борко Темелковски, Мара Нацева и Страшо Пинджур[4].

Бюст в Струга

През 1943 става член на главния щаб на НОВ и ПОМ и на ЦК на Македонската комунистическа партия и влиза в инициативния комитет за свикването на АСНОМ. След преспанското съвещание от 2 август 1943 година заминава за Скопие. Организира и съпротивата в окупираната от Албания западна част на Вардарска Македония, където установява контакти с гръцки партизани. Йосифовски основава Местния комитет на ЮКП за Дебър в къщата на Лиман Каба.

Кузман Йосифовски е убит при неизяснени обстоятелства на 25 февруари 1944 година. Според официалната версия е убит от български войник край Скопие, отивайки на среща с представители на БКП. Според друга версия Кузман Йосифовски става неблагонадежден в очите на ръководителите на ЮКП заради застъпването му за образуване на независима македонска държава. Светозар Вукманович - Темпо настоява пред Тито Кузман Стефанов да бъде изключен от АСНОМ след преспанското съвещание от 1943 година.

Паметна плоча на Кузман Стефанов има до бившата фабрика „Алумина“ край Скопие, а негови паметници има в Прилеп, в студентския дом в Скопие и в двора на българското посолство в Северна Македония[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тодоров, Кирил. Героят от Прилеп Йордан Чкатров в драматично време за ВМРО (Летопис за живота и дейността му), Благоевград, 2015, с. 8-9.
  2. ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ, май 2012 година Архив на оригинала от 2016-01-29 в Wayback Machine., взето от www.narodnavolja.com на 11.06.2012 г.
  3. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 649. (на македонска литературна норма)
  4. Мичев, Добрин. Партизанското движение във Вардарска Македония, 1941-1944
  5. Кратка биография на Кузман Йосифовски, архив на оригинала от 19 август 2006, https://web.archive.org/web/20060819013236/http://www.cybermacedonia.com/bkjpitu.html, посетен на 2010-04-02 
     Портал „Македония“         Портал „Македония