Тихомир Милошевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тихомир Милошевски
Тихомир Милошевски
югославски генерал

Роден
Починал
Документ на II корпус на НОВМ, подписан от командира му Тихомир Милошевски, 30 октомври 1944 г.

Тихомир Милошевски – Тикьо (на македонска литературна норма: Тихомир Милошевски – Тиќо) е комунистически партизанин и народен герой на Югославия, сетнешен генерал-полковник от Югославската народна армия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тихомир Милошевски е роден на 23 юли 1915 година в гостиварското село Битуше. Основно образование получава в родното си село, средното в Тетово, а във Валево, Стара Сърбия, завършва земеделско училище училище. През 1940 г. завършва военно училище в Сараево. До началото на Втората световна война е офицер от югославската кралска армия, командир на пограничен взвод в Цариброд. В 1941 година при навлизането на германската войска през България в Кралство Югославия е ранен на поста си.

След като оздравява Тихомир Милошевски заминава за Скопие, където взима участие в партизанското движение на ЮКП. Арестуван е и е интерниран от българската власт в Горна Джумая (днес Благоевград). През януари 1942 година е освободен и повторно заминава за Скопие, където подновява партизанската си дейност. От юни 1943 г. е член на ЮКП и става командир на Местния военен щаб в Скопие. През август 1943 година се включва в кавадарския партизански отряд „Добри Даскалов“, дял от Народо-освободителната войска (НОВ) и (ПОМ). Участва във Февруарския поход ръководейки батальон, а след формирането на Трета македонска бригада е назначен за неин командир (26 февруари 6 август 1944)[1][2]. От юли 1944 г. е командир на Трета оперативна зона на НОВ и ПОМ. В същото време е делегат на първото заседание на АСНОМ. След създаването на 41-ва Македонска дивизия е назначен за неин командир и като такъв участва в превземането на Прилеп, Битоля, Охрид, Струга, Дебър, Кичево и други.

След формирането на Социалистическа Република Македония в рамките на СФР Югославия Тихомир Милошевски е назначен за командир на 48-а дивизия в състав на XV македонски корпус. С него участва в сраженията на Сремския фронт и има заслуги в превземането на Винковци, Славонска Пожега, Загреб и Целе. В битката при Пакрац, днес Хърватия, Тихомир Милошевски е ранен. През октомври 1944 година е назначен за командир на Петнадесети македонски корпус.

След войната Тихомир Милошевски заема длъжности като командир на дивизия, комендант на учебен център, началник щаб на военна област и други. От 1954 до 1956 г. е член на Генералния щаб на ЮНА. След това е началник на Военната академия в Требине[3]. Пенсиониран е през 1962 г. с чин генерал-полковник на Югославската народна армия. На 29 ноември 1953 година е обявен за народен герой на Югославия. Бил е депутат и член на Съвета на Социалистическа република Македония. Умира на 1 април 1984 година в Скопие[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония