Направо към съдържанието

Киро Гаврилоски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Киро Гаврилоски
югославски партизанин

Роден
Починал
9 май 1944 г. (26 г.)
Прилеп, Царство България
Киро Гаврилоски в Общомедия

Киро Алексов Гаврилоски с псевдоним Яне е югославски комунистически партизанин и народен герой на Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1918 година в град Прилеп, окупиран от български части по време на Първата световна война. След като завършва четвъртата си година в гимназията става търговски помощник. Включва се в работническото движение в Прилеп. Запознава се със социалистически ориентирани хора в Белград и Загреб и пренася нелегални комунистически материали в Прилеп. Участва активно в демонстрации и протести срещу режима в Сърбия, за което е преследван и арестуван.

Бюст-паметник на Киро Гаврилоски в Прилеп 

След 1941 година става член на ЮКП, за да подпомогне въоръжено въстание в Македония. За тази си дейност е арестуван няколко пъти от българските власти в Македония. През 1942 година излиза в нелегалност и става член на комунистически комитет в Прилеп. Поддържа връзка с отряда Димитър Влахов и участва в бойни действия около селата Дреновци, Горно село и Дабница. През 1943 година става областен член на комитета в Битоля. През май 1944 година се среща с друг партизанин Круме Волнаровски и с делегати, където се уговаря създаването на фронт за освобождение на Македония. След срещата Гавриловски и Волнаровски остават в къщата, където се е състояла срещата. Тя е обградена от българска полиция и след кратка стрелба е запалена от полицията Гавриловски, за да не попадне в плен се самоубива.

Обявен е за национален герой на Югославия на 11 октомври 1953 година[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни хероји Југославије. „Младост“, Београд 1975 година.
  2. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 329. (на македонска литературна норма)