Круме Волнаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Круме Волнаровски)
Круме Волнаров
югославски партизанин

Роден
1909 г.
Починал
9 май 1944 г. (35 г.)

Круме Ицков Волнаров с псевдоним Коля е югославски комунистически партизанин и народен герой на Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бюст-паметник на Круме Волнаровски

Роден е като Крум Волнаров през 1909 година в град Прилеп. След като завършва основното си образование работи в магазин на прилепския пазар. След това става гимнастик и участва в различни конкурси в Сърбия и други страни.

По-късно се присъединява към работническото движение и се свързва с известния комунистически деец Кузман Йосифовски. Включва се активно в комунистическата съпротива срещу Нацистка Германия. През 1943 година става околийски секретар на ЮКП за Прилеп. Като сътрудник на ЮКП се опитва да мобилизира населението да сътрудничи на Първа македонско-косовска бригада срещу българската армия, която се явява съюзник на Германия. От 1944 година Волнаровски се установява по-трайно в Прилеп и активно участва в подготовката за избиране на делегати на АСНОМ.

През май 1944 година след като делегатите се разотиват, Волнаровски и друг член на ЮКП Киро Гаврилоски, останали в къщата, където се провежда срещата. Полицията узнава местонахождението им и обгражда къщата. Последва стрелба и къщата е запалена от българската полиция. Киро Гаврилоски се самоубива, а Волнаровски е заловен и умира на 9 май 1944 година.

На 11 октомври 1953 година е провъзгласен за национален герой на Югославия.[1] Името му е македонизирано на Волнаровски или Волнароски.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни хероји Југославије. „Младост“, Београд 1975. година.