Черна аристокрация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Черната аристокрация (на италиански: Aristocrazìa nera) са италиански фамилии, свързани родствено с институцията на папството по времето на папа Пий IX.

След като армиите на Италианското кралство влизат в Рим (20 септември 1870 г.), те лишават папата от светска власт, подчиняват Папската държава и заемат Апостолическия дворец. В течение на следващите 59 години папата е затворник във Ватикана, за да избегне утвърждаването на властта на италианското правителство. Аристократите, които по-рано са получили титлите си от Светия престол, оплакват заключения папа и затова са наречени след това "Черна аристокрация" (по черните траурни дрехи).

След сключването на Латеранските договори през 1929 г., представителите на "черната аристокрация" получават двойно гражданство в Италия и Ватикана. Това позволява на представителите на "черната аристокрация" да постъпват в "Знатна гвардия", която по-рано е открита само за аристокрацията от бившата Папска област. През 1931 г. папа Пий XI отхвърля молбата на крал Алфонсо XIII в гвардията да участват католици независимо от родината им[1].

Допълнителен удар върху аристокрацията се оказва булата на Инокентий XII от 1692 г. "Romanum decet Pontificem", която забранява папите да облагодетелстват свои роднини с имоти, титли или материални средства. Последният папа издигнат като част от "черната аристокрация" е Еугенио Пачели, приел името Пий XII на 2 март 1939 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Coulombe, Charles A. 2003. Vicars of Christ: A History of the Popes. Citadel Press
     Портал „История“         Портал „История          Портал „Италия“         Портал „Италия