Чернова:Император (клас океански лайнери)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Император е клас от три германски океански лайнери на „Хамбург – Америка Лайн – „Император “ (SS Imperator, 1912), „Ватерланд “ (SS Vaterland, 1913) и „Бисмарк“ (SS Bismarck, 1914). Те са най-големите океански лайнери някога построени от Германия и най-големите кораби в света в периода 1913 г. – 1935 г., като всеки от тях надминава предишния по размери.

След Първата световна война два от тях са дадени на Обединеното кралство и един на САЩ. „Император“ е даден на „Кунард Лайн“ и преименуван на „Беренгария“ през 1920 г., „Ватерланд“ на „United States Line“ и прекръстен на „Леваятън“, а „Бисмарк“ – на „Уайт Стар Лайн“ и прекръстен на „Маджестик 2“ след завършването му през 1922 г. Корабите са изкарани от употреа през 30-те години на 20 век.

Предпоставки за създаването на лайнерите[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на „Беренгария“, „Леваятън“ и „Маджестик“ в Саутхамптън през 20-те години на 20 век.

Построяването на триото от суперлайнери е резултат от съперичеството между немските параходства „Хамбург – Америка Лайн“, „North German Lloyd“ и британските параходства „Кунард Лайн“ и „Уайт Стар Лайн“. През 1897 г. „North German Lloyd“ построява „Кайзер Вилхелм дер Гросе“. „Уайт Стар Лайн“ отвръща на удара с „Океаник 2“ две години по-късно. Следващата година „Хамбург – Америка Лайн“ построва „Дойчланд“. През 1901 г. „Уайт Стар Лайн“ се сдобива със „Селтик 2“, който става най-големия кораб в света. Той има три брата, всеки от които е по-голям от предишния. През 1906 г. „Хамбург – Америка Лайн“ построява „Кайзерин Августа Виктория“, който заднинава корабите на „Уайт Стар Лайн“ по големина. Година и половина по-късно „Кунард Лайн“ се включва в надпреварата с „Лузитания“ и „Мавритания“, които са най-големите, най-бързите и най-луксозните кораби в света, и има планове за трети по-голям от тях лайнер, „Аквитания“. През 1911 г. „Уайт Стар Лайн“ построява „Олимпик“, а следващата година – „Титаник“, като междувременно строи трети по-голям кораб, „Британик“. Но година след потъването на „Титаник“ „Хамбург – Америка Лайн“ отново притежава най-големия лайнер в света – „Император“, а през 1914 г. влиза в употреба и „Ватерланд“, докато междувременно „Бисмарк“ е спуснат на вода.

Кораби[редактиране | редактиране на кода]

Император[редактиране | редактиране на кода]

„Император“ е първият лайнер от поредицата с тонаж от 52,117 бруто регистър тона и дължина 276 m. Максималната му скорост е 24 възела (44km/h). Той е първият кораб в света, който надминава капациета на „Грейт Истърн“ (SS Great Eastern). Първоначално е построен с бронзов орел на носа си, който в последствие е заменен с позлатяване на носа. Значително нестабилен е.

Ватерланд[редактиране | редактиране на кода]

„Ватерланд“ е вторият лайнер от поредицата с тонаж от 54,282 брт и дължина 290 m. Може да плава с най-много 26 възела (48km/h). Носът му е позлатен.

Бисмарк[редактиране | редактиране на кода]

„Бисмарк“ е третият и най-голям лайнер от поредицата с тонаж от 56 551 брт и дължина 291,4 m. Може да развие скорост от 25 възела (46km/h).