Чимабуе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чени ди Пепо (Джовани)Чимабуе
001 le vite, cimabue.jpg
италиански художник
Роден
1240 г.
Починал
1302 г. (62 г.)
Чени ди Пепо (Джовани)Чимабуе в Общомедия
Разпятие (1287-88) Дъска, 448 x 390 cm
Базиликата Санта Кроче във Флоренция

Чени ди Пепо (Джовани) Чимабуе, известен също и като Бенчивиени до Пепи или на съвременен италиански Бенвенуто ди Джузепе е флорентински художник и автор на мозайки, последният велик художник рисуващ във византийски стил, който доминирал в Италия през средните векове. Известен е с откриването на Джото за света на изкуството.

Чимабуе е смятан за последния велик художник представител на византизма, наричан в Италия "маниера грека". Изкуството по това време изобразява сцените относително плоски. Чимабуе е пионер в движението към натурализъм, като в неговите фигури има по-голяма реалистичност, верни пропорции и сенки. Неговите творби по-късно оказват влияние на творци като Джото.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Не е много това, което се знае за живота на Чимабуе. Има малко оцеляли документи. Неговото битие е описано от Джорджо Вазари в "Житията на най-добрите художници, скулптури и архитекти", считана за първата книга описваща историята на изкуството. Житията започват именно с разкази и биографии за Чимабуе. Вазари обаче завършва книгата си повече от 200 години след смъртта на Чимабуе и така, въпреки че това е едно от малкото свидетелства за Чимабуе, неговата достоверност не е сигурна.

В частта "Чистилище" на Божествена комедия на Данте Алигиери, се казва, че Чимабуе е непосредствен учител на Джото, но Джото го е превъзхождал.[1]. Всъщност появата на Чимабуе в "Божествена комедия" е свързана с това, че Данте го посочва като един от гордите в чистилището. Действително Чимабауе се славел с подобен характер, дори неговото име може да се преведе приблизително като „необуздан, вироглав“. Анонимен коментатор на произведението на Данте записал, че Чимабауе бил толкова горд, та ако някой друг или той самият откриел грешка или нещо неприятно в картините му той би ги унищожил.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Мадоната на Св.Франциск

На Чимабуе е възложено да нарисува 2 много големи фрески за базиликата на Свети Франциск от Асизи. Те са на стените на трансептите - „Разпъването“ и „Свалянето от кръста“. И двете рисунки има изобразен кръст по средата и са изпълнени с множество фигури. Тези творби са слаби сенки на славата, която са имали преди. Настъпващи френски части използват сградата като обор и фреските са силно повредени. Бялата боя съдържала сребро, което се окислило и станало черно, оставяйки лицата и много от драпериите по дрехите в негатив.

Друга повредена творба е „Разпятието“ в Санта Кроче.

Сред малкото оцелели творби на Чимабуе са "Мадона от Сан Тринита", която се съхранява в галерия Уфици.

В горната черква на Свети Франциск от Асизи е най-скъпоценната фреска - "Мадоната на трона". Тя изобразява Мадона и детето Исус, седнали на трон с ангели и Свети Франциск. Счита се, че е рисувана когато Чимабуе е бил в напреднала възраст.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Песен 11, Чистилище, Божествена комедия, английски