Чукчи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
чукчи
луораветлани
Общ брой 15 908 (2010)[1]
По местаРусия (Чукотка, Камчатка, Якутия)
Езикчукчи
Религияшаманизъм, православие
Сродни групикоряки
чукчи
луораветлани
в Общомедия

Чукчите (самоназвание: ԓыгъоравэтԓьат (лыгъоравэтльат), оравэтԓьат (луораветлат) – „истински хора“) са народ, представляващ коренното население на Чукотски автономен окръг в Магаданска област на Руската федерация. Живеят също в североизточната част на Корякския автономен окръг и в Нижнеколимския район (по поречието на река Колима) на Република Саха (Якутия). През 1989 г. чукчите са били 15 хиляди на брой. Занимават се предимно с еленовъдство.

Те са част от т. нар. арктическа раса, която влиза в голямата монголоидна раса. Характерни за арктическата раса са тъмни коси и очи, изпъкнал тесен нос, дългоглавие („долихокефалия“, такова отношение между дължината и широчината на главата, при което широчината е по-малко от 75% от дължината). Разпространена е в крайната североизточна част на Азия, в най-северната част на Америка, също и в Гренландия (чукчи, коряки, ескимоси).

Формата в ед. число (чукча) е персонаж в руски вицове за северните народи, живеещи на територията на Русия, представян като простоват и неориентиран в цивилизацията, но весел и по своему мъдър туземец.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]