Шарипутра

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Шарипутра е един от двамата главни ученици, „шраваки“ (слушатели), на историческия Буда Шакямуни, докато Кхема и Упалавана са двете му основни ученички. Той е възхваляван в Тхеравада традицията като „първи в мъдростта“ и един от най-важните ученици на Буда.

Шарипутра е роден в браминско семейство[1] и когато се среща с Буда вече се бил впуснал в пътя на аскета – заедно със своя приятел Маудгаляяна в един и същи ден ден те се били отказали от всичко светско и станали ученици на Санджая Белатхапута. След срещата си с Буда стават негови привърженици и впоследствие най-близки ученици.

Шарипутра често преподавал с одобрението на Буда и си спечелил прозвището Генерал на Дхарма (Дхаммасенапати) заради разпространението на ученията и се смята за основател на Абидхарма традицията. В някои случаи Буда леко упреква Шарипутра например заради непълно обяснения на Дхарма [2] или когато допуска група послушници да бъде твърде шумна [3] Независимо от всичко Шарипутра бил един от най-възхваляваните ученици и Буда поне в един случай го обявява за истински духовен син и главен помощник в „завъртането на колелото на Дхарма“[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. P. 132 Buddhist Saints in India: A Study in Buddhist Values and Orientations By Reginald A. Ray
  2. Life of Sariputra, also see MN 97, Dhanañjani Sutta
  3. Life of Sariputra, also see MN 67, the Catuma Sutta
  4. MN 111, the Anupada Sutta