Югозападен тихоокеански театър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Югозападната тихоокеанска зона, както е дефинирана от американския началник-щаб.

Югозападният тихоокеански театър е един от двата военни театри в тихоокеанския регион по време на Втората световна война между 1942 и 1945.

Югозападният тихоокеански театър обхваща Филипините, Холандска източна Индия (с изключение на Суматра), Борнео, Австралия, австралийската територия на о-в Нова Гвинея (включително архипелага Бисмарк), западната част на Соломоновите острови и съседни територии. Военният театър получава своето име от съюзническото главнокомандване, което е известно като „Югозападната тихоокеанска зона“.

Основните сражения се водят от Япония, която воюва срещу американските и австралийските сили. Холандски, филипински, британски и други съюзнически сили също взимат участие в конфликта.

По-голямата част от японските сили са от Южна експедионна армейска група, която е сформирана на 6 ноември 1941, под командването на генерал Хисайчи Тераучи (също познат като Граф Тераучи), на когото е наредено да атакува съюзническите територии в Югоизточна Азия и южния Пасифик.

На 30 март 1942 е сформирано Съюзническото командване в югозападен Пасифик (SWPA) и за негов върховен главнокомандващ е назначен Дъглас Макартър.

По-големи битки и кампании[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Американо-британо-холандско-австралийско командване

Източници и информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „South West Pacific theatre of World War II“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.