Юлиус Фучик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юлиус Фучик
Julius Fučík
Роден23 февруари 1903 г.
Починал8 септември 1943 г. (40 г.)
Професияписател, журналист
Националност Чехия
НаградиМеждународна награда за мир (посмъртно)
Уебсайт
Юлиус Фучик в Общомедия

Юлиус Фучик (на чешки: Julius Fučík; 1903 – 1943) е чешки журналист, литературен и театрален критик, публицист и общественик-антифашист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Къщата на Фучик в Пилзен

Юлиус Фучик е роден на 23 февруари 1903 г. в Прага, столицата на Чехия, влизаща тогава в състава на Австро-Унгария. Учи във философския факултет на Пражкия университет. От 1921 г. е член на компартията на Чехословакия, а през 1920-те става един от редакторите на печатните органи на компартията на Чехословакия – вестника „Руде право“ („Rudé právo“) и журнала „Творба“ („Tvorba“).

Юлиус Фучик е убеден антифашист, а по време на Втората световна война е деец от Съпротивата. В периода на немската окупация на Чехословакия той публикува под псевдоним цикъл патриотични статии и есета. От 1941 г. Фучик е член на нелегалния ЦК на компартията на Чехословакия и ръководи нейните издания.

През април 1942 г. е арестуван от Гестапо. Намирайки се в пражкия затвор Панкрац, той написва най-известната си книга, „Репортаж с примка на шията“ (на чешки: Reportáž psaná na oprátce), в която се появява известната фраза: „Хора, обичах ви. Бдете!“ (на чешки: Lidé, měl jsem vás rád. Bděte!).

През 1945 г. книгата на Фучик е публикувана и по-късно преведена на 74 езика. Книгата е документално-художествено свидетелство за борбата на антинацисткото движение на Съпротивата в Чехословакия по време на войната. Тя е и изложение на размислите на Фучик за смисъла на живота и за отговорностите на всеки човек за съдбата на света. През 1950 г. Юлиус Фучик посмъртно е удостоен за книгата си с Международна награда за мир. Към началото на 21 век книгата е преведена на повече от 80 езика – повече, отколкото „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“.

През 1943 г. Фучик е убит в известния берлински затвор Пльотцензе. Той е осъден от Народния съдебен състав на Роланд Фрайслер, впоследствие осъдил участниците от заговора от 20 юли.

Образът на Фучик и следващите поколения[редактиране | редактиране на кода]

Изображение на Фучик на гарата Холешовице в Прага, 2008 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]