Юри Бронфенбренер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юри Бронфенбренер
Urie Bronfenbrenner
американски психолог
Роден
Починал

Националност Флаг на САЩ САЩ
Образование Мичигански университет
Университет Корнел
Научна дейност
Област Психология
Образование Университет „Корнел“
Харвардски университет
Мичигански университет
Известен с Теория на екологичните системи

Юри Бронфенбренер (на английски: Urie Bronfenbrenner) е американски психолог, един от водещите световни учени в областта на психологията на детското развитие. Той става известен основно със своята Теория на екологичните системи. Неговата научна работа е в огромна помощ за американското правителство и основополагаща за формираната през 1965 година програма за цялостно подпомагане за образованието, здравеопазването, храненето и социалните услуги от ранна детска възраст, на деца с ниски доходи и техните семейства. Изследванията на Бронфенбренер и неговата теория са от ключово значение за промяна на гледната точка за психология на развитието, като се привлича вниманието върху големия брой екологични и обществени влияния върху детското развитие.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 29 април 1917 година в Москва, Руска империя. Когато е шестгодишен, семейството му се мести в САЩ. Баща му е невропатолог в болница за хора с умствени увреждания в Рокланд (област Ню Йорк).

Бронфенбренер учи в Университет „Корнел“ в Итака (Ню Йорк), и завършва с бакалавърска степен по психология и музика през 1938 г. В Харвард получава магистърската си степен през 1940 г., а от Университета в Мичигандокторска степен по психология на развитието през 1942. В деня след като получава докторската си степен, Юри отива да служи в американската армия и участва като психолог в различни военни органи по време на Втората световна война. След войната той работи в различни университети и организации, а в университета Корнел той фокусира изследването си върху развитието на детето и влиянието на социалните сили в това развитие до края на кариерата си.

Бронфенбренер има написани над 300 научни статии и 14 книги в своя живот. Той е женен за Лиза Прайс и има шест деца.

Умира на 25 септември 2005 година в дома си в Итака, поради усложнения от диабет.

Теория на екологичните системи[редактиране | редактиране на кода]

Бронфенбренер вижда процеса на човешкото развитие като взаимодействие между индивида и заобикалящата го среда. Специфичният път на развитие е резултат от влиянието на околната среда върху даден човек – например неговите родители, приятели, училище, работа и т.н. По тази причина Бронфенбренер разбира своята теория за човешкото развитие като Теория на екологичните системи. Неговата теория се състои от пет системи и гласи, че има много различни нива за влияние на околната среда, които могат да повлияят на развитието на детето. Това може да са хора и институции, пряко свързани с индивида, както и общонационални културни фактори. По-късно той отчита влиянието на времето, като например дадени събития или промени в културата през времената, а именно петата система наречена хроносистема. Освен това, той преименува своята теория на биоекологичен модел, за да се признае значението на биологичните процеси в развитието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ Urie_Bronfenbrenner“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.