Янко Янков (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Янко Янков.

Янко Янков
български политик
Роден
Народен представител в:
XL НС   XLI НС   XLII НС   XLIII НС   

Янко Александров Янков е български политик, бивш кмет на Сливен и дългогодишен депутат от ДПС. Заместник-председател на ПП „Движение за права и свободи“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Янко Янков е роден през 1956 година в с. Беброво, Еленско. Учи в механотехникума в Сливен. Служи в ШЗО в Плевен и е произведен в чин „младши лейтенант“. Завършва Висшия институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство в Русе, а впоследствие и специалност „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет във Варна.

До 1992 г. работи в строително-монтажния комбинат в Сливен и става един от неговите директори [1]. От 1986 г. е нещатен служител на ОУ на Държавна сигурност в Сливен.[2]

От ноември 1995 до ноември 1999 г. е кмет на Сливен (с мандата на БСП).

През 2005 г. влиза в XL народно събрание от листата на ДПС и оттогава е народен представител. На 19 юни 2013 г. е избран за председател на парламентарната комисия по отбрана в XLII народно събрание.[3] Член е на Централното оперативно бюро на ДПС. Един от разкритите сътрудници на тоталитарните комунистически служби.[4] Заместник-председател е на Комисията по отбрана на XLIII народно събрание (28 ноември 2014 – 26 януари 2017 г.).

В началото на март 2014 г. (по отношение на кризата в Украйна) критикува посещението на външния министър Кристиян Вигенин в Киев заради подкрепата на последния за новите украински власти. Янков прогнозира разпадане на Украйна.[5]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е за Елена Иванова Янкова. Имат дъщеря (Цветелина) и син (Александър).[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]