Ян ван Хелмонт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ян Батист ван Хелмонт
Jan Baptista van Helmont
фламандски химик
Роден
1577 г.
Починал

Учил вЛувенски католически университет
Работилхимик, физиолог, лекар
Научна дейност
Областхимия, физиология, медицина
Известен спневматична химия;
автор на думите газ и фермент
ПовлиянФранциск Силвиус
Ян Батист ван Хелмонт в Общомедия

Ян Батист ван Хелмонт (на нидерландски: Jan Baptista van Helmont; на английски: Jan Baptist van Helmont) е фламандски алхимик и пионер-химик, физиолог и лекар. Той работи в годините непосредствено след Парацелз и възхода на ятрохимията (алхимическа медицина) и понякога е смятан за основоположник на т.нар. „пневматична химия“.[1] Ван Хелмонт днес се помни с неговите идеи за спонтанното зараждане, с петгодишния си експеримент с дърво и с въвеждането на думата газ (от гръцката дума – „хаос“) в научната терминология.

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Ян ван Хелмонт и синът му Франциск от Ortus medicinae (1648)[2]

Роден е на 12 януари 1580 година в Брюксел, Южна Холандия, най-малкото от петте деца на Мария (ван) Щасерт и Христиан Ван Хелмонт, прокурор и член на Управителния Съвет на Брюксел, които сключват брак в църквата „Синт-Гьодел“ през 1567 година.[3] Завършва училище в Льовен и след това започва да се лута от наука в наука, докато се спира на медицината. Прекъсва обучението си и в продължение на няколко години пътува из Швейцария, Италия, Франция, Германия и Англия.

Завръщайки се в родината си, Ван Хелмонт завършва медицина през 1599 година.[4] Той практикува в Антверпен по време на Голямата чума през 1605 година. През 1609 получава докторска степен и същата година сключва брак с Маргарет ван Рансте, която произхожда от богато благородническо семейство. Ван Хелмонт и Маргарет живеят във Вилворде, близо до Брюксел, и имат шест или седем деца. С наследството, получено от жена му, той получава възможност да прекрати медицинската практика и да се отдаде на занимания с химически експерименти до смъртта си на 30 декември 1644 г.

Пионер-химик[редактиране | редактиране на кода]

Римска кула на старата църква в Недер-Оувър-Хиймбийк и къщата, където Ян Батист ван Хелмонт провежда алхимична трансмутация. (Рисунка: архитект Леон Ван Дайвоет, 1963 г.)

Ван Хелмонт се счита за основоположник на т.нар. „пневматична химия“, тъй като е първият, достигнал до извода, че съществуват и други газове освен въздуха, а впоследствие измисля и думата „газ“. Той първи осъзнава, че при изгарянето на дървени въглища се отделят газове, наречени от него „силвестър газове“ (въглероден двуокис), които са същите, които правят въздуха в пещерите негоден за дишане при процеса ферментация. Според Ван Хелмонт двата основни градивни елемента (стихии) в природата са въздухът и водата. Той изрично отрича огъня като елемент, както и земята (почвата), защото може да бъде редуцирана до вода.

От една страна като последовател на Парацелз Ван Хелмонт е мистик и алхимик (обаче критикува Парацелз за грешките му). От друга страна той се интересува от новите методи, основани на експерименти, проповядвани от учени като Уилям Харви, Галилео Галилей и Френсис Бейкън. Ван Хелмонт е внимателен наблюдател на природата; както личи от данните от неговите експерименти, той е имал понятие за запазване на масата. Той провежда експеримент, за да разбере откъде растенията придобиват маса, като отглежда една върба в саксия и измерва количествата почва, добавяната вода и теглото на дървото. След пет години дървото наддава 164 фунта (74 кг). Тъй като количеството почва е общо взето едно и също (тя намалява само с 57 грама), той стига до заключението, че добавеното тегло се дължи на водата.

Неговият син Франциск също се занимава с алхимия и през 1640 публикува научните трудове на баща си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jan Baptist van Helmont в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​