@

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
@

п  б  р

Пунктуация

апостроф ( или ' )
дефис ()
въпросителен знак ( ? )
двоеточие ( : )
запетая ( , )
кавички ( „ “ )
многоточие ( , ... )
наклонена черта ( / )
скоби (( )), ([ ]), ({ }), (< >)
тире ( , , , )
точка ( . )
точка и запетая ( ; )
удивителен знак ( ! )

Разделяне на думи

интервали ( ) () ()
interpunct ( · )

Обща типография

амперсанд ( & )
вертикална черта ( |, ¦ )
знакът @ ( @ )
знак за номер ( )
знак за параграф ( § )
долна черта ( _ )
процент и свързани знаци
( %, ‰, )
обратна наклонена черта ( \ )
тилда ( ~ )
звездичка ( * )
кръст ( ) ( )
градус ( ° )
прим ( )

@ на клавиатурата

Знакът @ (на френски: arobase, от арабското الربع, една четвърт) е типографски символ.

В миналото е използван в англоезичните страни да заменя „at“ („по“) в счетоводните документи: например, „7 неща @ $2 вс. = $14“. Някои учени смятат, че кльомбата се е появила като съкращение на латинския предлог "ad", но всъщност символът е сливане на двете букви "a" и "d". Целта е по-лесно и бързо изписване. [1] Днес знакът повсеместно се използва като разграничител между потребителското име и домейна в адресите на електронната поща. Всъщност точното наименование на символа "@", както и неговият произход все още са мистерия за изследователите.

Според стандартите за кодировка на символите ANSI/CCITT/Unicode официалното название на символа е commercial at. На английски език се произнася неформално „ат“, на руски - „собака“ („куче“). На български език няма установено наименование за този знак, но в разговорната реч се ползват „кльомба“, „маймунско а“, „маймунка“, „маймуна“, „ухо“.[2][3]

Асоциации с @[редактиране | редактиране на кода]

Маймунското А (@) събира множество прякори през годината. Различните нации имат най-разнообразни асоциации със символа "@", като например животни или хранителни продукти. По-известни са прякорите: охлюв, куче, рибени ролца, слонско ухо, овнешка глава, хоботче, патенце, мишле, котешка опашка, червей, гъсеница, зелка, щрудел, свинска опашка, косьовче, вита баница.

Символът „@“ се появява в средновековния български превод на Манасиевата летопис (1345 г.) .Символът замества първата буква в думата „Амин“.

Кльомбата @ и електронната поща[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1971 година програмистът Рей Томлинсън увековечил символът @. Работейки по проекта на Министерството на отбраната на САЩ - ARPANET, Томлинсън трябвало да изгради компютърна мрежа без централен компютър, в която да има начин за предаване на съобщения между отделните компютри. Съобщенията трябвало да се адресират едновременно до отделния потребител и до компютъра, към който се изпраща. След лутане между купчина знаци, Томлинсън избрал "@" за разделяне на двете части на първия електронен адрес: "tomlinson@bbntenexa". Когато ARPANET се превръща в глобална мрежа и прераства в интернет започват да се използват и разширенията ".com", ".org", ".net" и други.[1]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • През 2009 година маймунката @ е открита и в арагонския ръкопис Taula de Ariza, датиращ от 1448 г. Испанският историк Хорхе Романс направил това откритие. За испанци, французи и португалци "@" се използвала като мярка за тегло равна на 11,502 кг.
  • Думата „Кльомба“ е употребена за първи път в телевизионното предаване „Добро утро“ по Българската Национална Телевизия в първото издание на телевизионната игра „Торнадо“ от автора и продуцент Пенко Русев, в желанието си за лаконичен изказ при упоменаването на имейла на играта (tornado@bulinfo.bg).
  • В старобългарския език думата "кльомба" е означавала грозно написана буква.
  • През 2000 година знакът @ е открит в писмо от флорентински търговец, датиращо от 1536 г. Откритието е на италианския професор Джорджио Стабиле. В писмото се споменавало за "една @ вино", което било съкращение от мерната единица амфора.
  • Символът @ е открит и в "Събеседника на Иван Грозни" от 1550 година. В този труд маймунката е украсена буква "азъ". Тази буква била релевантна на числото "1" в кирилската система.
  • През 19-ти век британците използвали @ като знак за умножение, така по-късно през 1961 г. този символ е включен в клавиатурата на IBM.
  • В програмния език BASIC знакът @ се използва за обозначение на място на даден елемент.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в De-sign - сайт за дизайн, реклама, маркетинг и технологии. // Посетен на 06/11/2013.
  2. Законът и ние. Езиковата игра. // PC World - бр. 8, 2004. Посетен на 11/03/2007.
  3. ABC Design & Communication. 30 години електронна поща. // new media ezine.com, 11 октомври 2002. Посетен на 11/03/2007.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „At sign“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.